Irska na Bliskom istoku traži ulagače u infrastrukturu

Ministar poduzetništva, trgovine i zapošljavanja Simon Coveney sastat će se ove sedmice s potencijalnim investitorima u državama Zaljeva.

Luka u Dublinu: Irska traži investitore za vjetroelektrane na moru, električne mreže, javni prijevoz, cestovnu infrastrukturu i stanogradnju (Reuters/ Clodagh Kilcoyne)

Irska želi privući ulaganja državnih fondova na Bliskom istoku u razvoj infrastrukture kako bi išla u korak s brzim rastom stanovništva.

Ministar poduzetništva, trgovine i zapošljavanja Simon Coveney sastat će se ove sedmice s potencijalnim investitorima u državama Zaljeva tokom posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskoj Arabiji i Kuvajtu.

“Uvijek tražimo partnere koji bi bili dio strateških ulaganja u Irsku”, rekao je irski ministar u intervjuu za Reuters na sastanku ministara trgovine Svjetske trgovinske organizacije (WTO) u Abu Dhabiju.

“Postoje privlačne mogućnosti ulaganja u Irskoj, za koje mislim da mogu osigurati solidan povrat u srednjoročnom periodu. Irska privreda trenutno vrlo jako raste. Ostvarujemo trgovinske suficite iz godine u godinu, što u irskoj historiji nije bilo uobičajeno.”

Domaće opcije financiranja

Coveney je dodao kako Irska raspolaže i domaćim opcijama financiranja. Vlada je prošle godine objavila planove o uspostavi državnog stabilizacijskog fonda vrijednog 100 milijardi eura i manjeg fonda za infrastrukturu i klimu od 14 milijardi eura.

Coveney je rekao da se trgovina s UAE-om i Saudijskom Arabijom značajno povećala, što bi moglo dovesti ulaganja državnih fondova zemalja u Zaljevu u Irsku u narednim godinama.

Irska traži investitore za vjetroelektrane na moru, električne mreže, javni prijevoz, cestovnu infrastrukturu i stanogradnju nakon decenija nedovoljnog ulaganja koje je otežala globalna financijska kriza 2008. i rast broja stanovnika, prenosi Hina.

Izvor: Agencije