Lufthansa želi dogovor o povećanju plaća što prije

Sindikat Verdi zahtijeva povećanje plaća od 12,5 posto ili najmanje 500 eura mjesečno tokom 12 mjeseci kao i jednokratnu uplatu u iznosu od 3.000 eura.

Štrajk prošle sedmice bio je drugi u ovom mjesecu, a njime je bilo pogođeno 100.000 putnika (Anna Szilagyi - EPA)

Njemačka aviokompanija Lufthansa želi da što prije bude postignut dogovor sa sindikatima o povećanju plaća za zemaljsko osoblje kompanije.

Kompanija je objavila kako je rukovodstvo uzelo u obzir zahtjeve sindikata Verdi te je zainteresirano za brzo postizanje dogovora o povećanju plaća, prenio je Reuters.

Zemaljsko osoblje Lufthanse počelo je štrajk na glavnim njemačkim aerodromima u utorak, a četvrti sastanak rukovodstva i sindikata u vezi s povećanjem plaća završio se dva dana kasnije bez uspjeha.

Dva štrajka u februaru

Nastavak pregovora zakazan je za 13. ili 14. mart. Međutim, sindikat Verdi zatražio je da sastanak bude ranije održan radi ubrzanja dogovora, uz napomenu kako je uvjet za to da poslodavac ponudi značajno veće povećanje plaća.

Verdi zahtijeva povećanje plaća od 12,5 posto ili najmanje 500 eura mjesečno tokom 12 mjeseci kao i jednokratnu uplatu u iznosu od 3.000 eura.

Štrajk prošle sedmice bio je drugi u ovom mjesecu, a njime je bilo pogođeno 100.000 putnika, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije