Cijene nafte ponovno u padu

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice pala je 2,2 posto – na 81,62 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3,4 posto – na 76,49 dolara.

Od početka godine cijena nafte na londonskom tržištu porasla je oko šest, a na američkom oko sedam posto (Cristobal Herrera-Ulashkevich / EPA)

Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle sedmice su pale, nakon 15 dana rasta, jer centralne banke vjerovatno neće tako skoro smanjiti kamate, pa se ne očekuje ubrzanje rasta ekonomija i potražnje za crnim zlatom.

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice pala je 2,2 posto – na 81,62 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3,4 posto – na 76,49 dolara, javlja Hina.

U većem dijelu sedmice cijene nafte nisu znatnije oscilirale jer su im podršku pružale geopolitičke napetosti na Bliskom Istoku. No, u petak su oštro pale jer su trgovce zabrinule poruke iz Američke centralne banke o kamatnim stopama.

Guverner Feda Christopher Waller izjavio je da bi banka trebala pričekati sa smanjenjem kamata još barem nekoliko mjeseci kako bi bila sigurna da se inflacija u SAD-u spušta prema ciljanih dva posto.

Od početka godine cijene nafte ipak porasle

Fed drži ključne kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,5 posto od jula, što znači da se očekuje dalje usporavanje rasta najveće svjetske ekonomije, kao i potrošnje, zbog čega ne bi trebala porasti ni potražnja za naftom.

Ni Evropska centralna banka vjerovatno neće žuriti sa smanjenjem kamata, pa se ne očekuje ni rast potražnje u Evropi.

Osim toga, kineska ekonomija, najveći svjetski uvoznik nafte, ne oporavlja se tako brzo kako su se trgovci nadali.

Ipak, zbog geopolitičkih napetosti na Bliskom Istoku, od početka godine cijena nafte na londonskom tržištu porasla je oko šest, a na američkom oko sedam posto. Prošle godine cijene nafte pale su 10-ak posto.

Izvor: Agencije