Boeing smjenjuje odgovorne za probleme modela ‘Max 9’

Kompanija je otpustila Eda Clarka, šefa Boeingovog programa 737 Max, u koji spada i problematični model kojem su prošlog mjeseca tokom leta otpala vrata.

Avionu Boeing 737 Max 9, u vlasništvu aviokompanije Alaska Airlines, otpala su pomoćna vrata usred leta na liniji Seattle – San Diego (Reuters)

Boeing je počeo sa smjenama predstavnika rukovodstva koje sa bavilo modelom 737 Max 9, nakon što je prošlog mjeseca dio tog aviona otpao tokom leta.

Stan Deal, jedan od izvršnih direktora, navodi da je kompanija već otpustila Eda Clarka, šefa Boeingovog programa 737 Max, u koji spada i problematični model, prenio je The New York Times.

Kompanija je najavila i druge promjene u rukovodstvu, što je najupadljiviji pokušaj da prikaže kako se smatra odgovornom za incident 5. januara, kada su na avionu Boeing 737 Max 9, u vlasništvu aviokompanije Alaska Airlines, otpala pomoćna vrata usred leta na liniji Seattle – San Diego.

Tanjug prenosi da je Boeing bio pod pritiskom regulatora, aviokompanija i članova Kongresa, kako bi dokazao da je posvećen izradi sigurnog aviona.

Pojačane inspekcije u tvornici

Kompanija je posljednjih sedmica isticala da revidira svoj proces kontrole kvaliteta, uključujući pojačane inspekcije u tvornici u Rentonu, u saveznoj državi Washington, gdje je Clark nadgledao proizvodnju modela Max 9.

Smijenjeni direktor je preuzeo vođenje programa 2021. godine, nakon što je kompanija ubrzavala proizvodnju aviona, kome je letenje širom svijeta bilo zabranjeno 20 mjeseci nakon dvije fatalne nesreće u kojima je poginulo 346 ljudi, podsjeća The New York Times.

Te nesreće koštale su Boeing milijarde dolara, drastično narušile imidž kompanije i privukle mnogo više pažnje regulatora širom svijeta.

Izvor: Agencije