Stručnjaci: Troškovi ugrožavaju stanogradnju u Evropi

Svijetle su tačke Irska, Slovačka i Velika Britanija s prognoziranih 16, odnosno 14 i 12 posto više novih stanova nego u 2023. godini.

Aktivnost u evropskom građevinskom sektoru porast će do 2026. za 7,5 posto, zahvaljujući očekivanom natprosječnom zamahu u energetskom i željezničkom sektoru i u vodoprivredi (Alex Plavevski/EPA)

Gradnja novih stanova u Evropi naglo će oslabiti u idućim godinama zbog sve većih troškova, objavio je njemački institut Ifo, pozivajući se na projekcije mreže evropskih instituta Euroconstruct.

Evropa će do 2026. godine dobiti samo 1,5 miliona novih stambenih jedinica, što je za 13 posto manje nego 2023, prenosi Hina navode agencije dpa.

Procjena obuhvata Njemačku, Francusku, Švedsku, Dansku, Austriju, Belgiju, Češku, Finsku, Mađarsku, Italiju, Nizozemsku, Norvešku, Poljsku, Portugal, Španiju, Švicarsku, Slovačku, Veliku Britaniju i Irsku.

Najviše će se do 2026. godine smanjiti broj novoizgrađenih stanova u Švedskoj, za čak 47 posto u odnosu na 2023, pokazuje istraživanje Euroconstructa. Slijedi Njemačka s prognoziranim padom broja novih stanova za 35 posto, ističe institut sa sjedištem u Minhenu. U Francuskoj bi se trebao smanjiti za 22 posto, a u Danskoj za 19 posto.

Veliki planovi za 2026. godinu

Svijetle su tačke Irska, Slovačka i Velika Britanija s prognoziranih 16 odnosno, 14 i 12 posto više novih stanova nego u 2023. godini.

Ulaganja u nove stambene zgrade u Evropi trebala bi se u posmatranom periodu smanjiti za 6,4 posto, a potrošnja na održavanje i renoviranje stambenog prostora za 1,2 posto, pokazalo je istraživanje.

Aktivnost u evropskom građevinskom sektoru porast će do 2026. godine za 7,5 posto, zahvaljujući očekivanom natprosječnom zamahu u energetskom i željezničkom sektoru i vodoprivredi, procjenjuju u Euroconstructu.

“Pokretačke snage rasta uključuju političke ciljeve u energetici i zaštiti okoliša, prilagođavanje kapaciteta u transportnoj infrastrukturi i općenitu potrebu za modernizacijom mreža”, objašnjava Ludwig Dorffmeister, stručnjak Njemačkog instituta za građevinarstvo.

Izvor: Agencije