Svjetska banka odobrila novu pomoć zemljama pogođenim katastrofama

Promjene su dio širih reformskih napora Svjetske banke za proširenje njene misije i na suočavanje s klimatskim promjenama i drugim globalnim krizama te znatno povećanje njenih kreditnih kapaciteta.

Svjetska banka će povećati pristup većem unaprijed dogovorenom kriznom finansiranju (EPA)

Svjetska banka je odobrila nove inicijative kako bi se zemljama članicama pogođenim prirodnim katastrofama i drugim šokovima omogućio brz pristup hitnim sredstvima iz njihovih postojećih programa zajmova i tako im pomoglo odgovoriti na globalno okruženje u kojem je sve više kriza.

Ojačavanje alata banke za spremnost i odgovor na krizne situacije omogućilo bi zemljama da odmah prime do 10 posto neisplaćenih sredstava iz postojećeg projektnog zajma ili drugog instrumenta za odgovor na hitne situacije.

Anna Bjerde, generalna direktorica Svjetske banke za operacije, rekla je za Reuters da bi zemlja s neisplaćene tri milijarde dolara iz kreditnog portfelja od pet milijardi dolara mogla trenutno ostvariti pristup 300 miliona dolara u slučaju uragana, potresa ili pandemije, što je iznos likvidnosti koji bi je mogao spasiti od mnogih nevolja.

Zemlje prave ‘užasne kompromise’

“Čujemo klijenta za klijentom, od zemalja s vrlo niskim primanjima do onih sa srednjim prihodima, kako govore: ‘Kad nastupi kriza, finansijski smo nespremni i moramo napraviti razne užasne kompromise'”, navela je Bjerde, prenijela je Hina.

Svjetska banka također će povećati pristup većem unaprijed dogovorenom kriznom finansiranju u sklopu budućih programa kreditiranja, koji će zahtijevati provođenje reformi za jačanje spremnosti na krizne situacije i druge institucionalne mjere za izgradnju otpornosti.

Treća komponenta koju je odobrio izvršni odbor Svjetske banke je širenje upotrebe proizvoda osiguranja od katastrofa za zaštitu od katastrofa velikih razmjera. To uključuje obveznice za katastrofe koje osiguravaju isplate osiguranja u slučaju uragana ili drugih katastrofa koje zadovoljavaju određene pragove.

Promjene su dio širih reformskih napora Svjetske banke za proširenje njene misije i na suočavanje s klimatskim promjenama i drugim globalnim krizama te znatno povećanje njenih kreditnih kapaciteta.

Izvor: Agencije