Italija najavljuje milijardu eura poticaja za kupovinu automobila

Rim će osigurati do 13.750 eura subvencija za građane s najnižim primanjima kako bi im pomogao kupiti novo, potpuno električno vozilo po cijeni do 35.000 eura bez PDV-a.

Električni automobili
Poticaji su dio programa pomoći automobilskoj industriji koji je vlada najavila 2022 (Reuters)

Italija će ove godine osigurati 950 miliona eura poticaja građanima za kupovinu čišćih automobila kako bi poticanjem potražnje oživjela proizvodnju u automobilskom sektoru, javlja Hina.

Rim će osigurati do 13.750 eura subvencija za građane s najnižim primanjima kako bi im pomogao kupiti novo, potpuno električno vozilo po cijeni do 35.000 eura bez PDV-a, najavilo je ministarstvo industrije.

Ista prihodovna grupa imat će pravo i na poticaj u iznosu do 10.000 eura za novi plug-in hibrid koji košta do 45.000 eura.

Vlada će osigurati poticaje i za kupovinu najsavremenijih vozila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem, ali će oni biti manji.

Građani su do sada mogli računati samo na maksimalno 5.000 eura poticaja za kupovinu električnih vozila.

Poticaji su dio programa pomoći automobilskoj industriji koji je vlada najavila 2022. Ukupna vrijednost mjera iznosi osam milijardi eura.

Pregovori o dugoročnom planu

Najava novih poticaja poklopila se sa sukobom vlade s automobilskim divom Stellantisom, vlasnikom Fiata. 

Premijerka Giorgia Meloni rekla je prošle sedmice da je Stellantis, proizvođač Fiata koji posluje i u Francuskoj i SAD-u, ponekad vukao poslovne poteze štetne po italijanske nacionalne interese.

Izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares odgovorio je da su italijanski poticaji za razvoj električnih vozila manji od onih u drugim velikim evropskim zemljama, a takva politika koči proizvodnju.

Od prošlog ljeta Rim i Stellantis pregovaraju o dugoročnom planu koji bi preokrenuo trend. Cilj je povećati Stellantisovu proizvodnju u Italiji na milion vozila. Lani su proizveli oko 750.000.

Ministar industrije Adolfo Urso rekao je da se Stellantis obvezao povećati proizvodnju na milion vozila. To bi značilo da bi se vratila na nivo iz 2017. godine.

Italija bi mogla parirati francuskoj vladi preuzimanjem udjela u Stellantisu, izjavio je ministar.

Kompanija zadovoljna poticajima

„Ako [izvršni direktor] Tavares tvrdi da bi Italija trebala slijediti primjer Francuske, koja je povećala vlasnički udio u Stellantisu, mogu nam to reći. Možemo o tome razgovarati”, rekao je Urso.

Dok je bio u opoziciji, Urso je pozivao državnog zajmodavca Cassa Depositi e Prestiti (CDP) da kupi udio u Stellantisu.

U junu prošle godine predsjednik Stellantisa John Elkann rekao je da njegova kompanija ne treba dodavati italijansku državu među svoje dioničare.

Kompanija je izrazila zadovoljstvo novim poticajima.

„Proizvodnja je usko povezana s potražnjom na tržištu i ako želimo ispuniti određene ciljeve, moramo voditi računa i o potrošačima i o proizvođačima”, rekao je David Mele, voditelj korporativnih poslova u Stellantis Italy, na sastanku s vladinim zvaničnicima i sindikatima.

Izvor: Agencije