EBRD priprema novi Investicioni samit Zapadnog Balkana

Cilj samita je da se istaknu potencijalne investicione i poslovne mogućnosti u regionu i da se promovišu regionalni i prekogranični projekti.

Zapadni Balkan je prioritetna regija za EBRD, navela je organizacija (Alishia Abodunde - Reuters)

Investicioni samit Zapadnog Balkana bit će održan 26. februara u Londonu, najavila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Kako se navodi, cilj samita je da se istaknu potencijalne investicione i poslovne mogućnosti u regionu Zapadnog Balkana i da se promovišu regionalni i prekogranični projekti.

Ovo je šesti samit EBRD-a posvećen Zapadnom Balkanu. Inauguralni samit je održan prije 10 godina, u februaru 2014. i po prvi put je tada okupio sve premijere regiona.

Dosad uloženo više od 18 milijardi eura

“Zapadni Balkan je prioritetna regija za EBRD”, navedeno je na stranicama te međunarodne finansijske organizacije. Naglašeno je i da EBRD ostaje jedan od najvećih institucionalnih investitora u zemljama regiona sa više od 18 milijardi eura uloženih do danas, prenio je Tanjug.

Dodaje se da će na Investicionom samitu Zapadnog Balkana 2024, predsjednica EBRD-a Odile Renaud-Basso i čelnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, predstaviti svoju viziju za region, sa ključnim regionalnim projektima i mogućnostima za ulaganja kako na regionalnom nivou tako i u svakoj zemlji.

Izvor: Agencije