Potrošačke cijene u SAD-u skočile početkom godine i zaustavile smanjenje inflacije

Cijena usluga porasla je najviše za gotovo dvije godine, a porasli su i troškovi smještaja, navedeno je u vladinim podacima.

Novi podaci su dodatno smanjili ionako male šanse da bi zvaničnici Fed-a uskoro mogli početi snižavati kamatne stope (EPA)

Potrošačke cijene u SAD-u skočile su početkom godine, čime je zaustavljen nedavni napredak u smanjenju inflacije, što će vjerovatno odgoditi bilo kakvo smanjenje kamatnih stopa Federalnih rezervi (Fed), pokazali su vladini podaci.

Indeks potrošačkih cijena (CPI) u januaru je porastao više nego što je bilo predviđeno na mjesečnom i godišnjem nivou, kao i osnovne mjere kojima bi trebalo da budu umanjeni troškovi hrane i energije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Bloomberg.

Cijena usluga porasla je najviše za gotovo dvije godine, a porasli su i troškovi smještaja, navedeno je u vladinim podacima.

Put do inflacije od dva posto

Bloomberg ističe da su pomenute cifre dodatno smanjile ionako male šanse da bi zvaničnici Fed-a uskoro mogli početi snižavati kamatne stope.

Neki kreatori finansijskih politika rekli su da žele vidjeti šire ublažavanje pritisaka na cijene prije smanjenja stopa, navodi američka agencija.

Ekonomisti su dugo tvrdili da bi put do inflacije od dva posto, na koji Fed cilja, bio težak, a najnoviji CPI sugeriše da bi mogao biti duži i neravnomjerniji.

S druge strane, mnogi prognostičari i dalje smatraju da je inflacija uglavnom u opadajućem trendu.

Izvor: Agencije