Ekonomija EU-a blago porasla na kraju 2023.

BDP eurozone zadržao se u posljednja tri mjeseca prošle godine na nivou ljetnog tromjesečja, potvrdili su statističari procjenu s kraja januara.

Daleko je najsnažnije na godišnjem nivou porasla aktivnost u Sloveniji, za 2,6 posto (Reuters)

Ekonomija EU-a blago je porasla u četvrtom kvartalu 2023. godine, izvijestio je evropski statistički ured u srijedu, potvrdivši procjenu o stagnaciji aktivnosti u eurozoni.

Sezonski prilagođeni bruto domaći proizvod (BDP) EU-a porastao je u razdoblju od oktobra do decembra za 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, pokazuju nove procjene evropskog statističkog ureda. Krajem januara izračuni su pokazivali stagnaciju aktivnosti, prenosi Hina.

BDP eurozone zadržao se u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca na nivou ljetnog tromjesečja, potvrdili su statističari procjenu s kraja januara.

U razdoblju od jula do septembra aktivnost se na oba područja smanjila za 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

U grupi vodećih ekonomija najsnažniji rast bilježila je Španija, za 0,6 posto. Slijedi Italija s rastom BDP-a za blagih 0,2 posto.

U Francuskoj se aktivnost zadržala na nivou prethodnog kvartala, a u Njemačkoj smanjila za 0,3 posto.

Daleko najsnažniji rast BDP-a na tromjesečnom nivou bilježili su, prema Eurostatu dostupnim podacima, Portugal i Kipar, za 0,8 posto. Najviše se smanjila ekonomska aktivnost u Irskoj, za 0,7 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Grčku, Hrvatsku ni Maltu. U procjenama s kraja januara naveli su da raspolažu podacima za 18 zemalja koje čine 96 posto BDP-a eurozone i 94 posto BDP-a EU-a, ali izvještaj je sadržavao podatke 12 članica.

Slovenija na čelu

Na godišnjem nivou BDP eurozone porastao je u razdoblju od oktobra do decembra za 0,1 posto, nakon stagnacije u prethodna tri mjeseca, potvrdio je Eurostat.

Blago su podigli procjenu rasta BDP-a EU-a u četvrtom tromjesečju, s 0,2 na 0,3 posto. U razdoblju od jula do septembra aktivnost se zadržala na nivou istog razdoblja 2022. godine, potvrdili su.

Daleko je najsnažnije na godišnjem nivou porasla aktivnost u Sloveniji, za 2,6 posto. U grupi su i Kipar i Portugal s rastom aktivnosti za 2,3 odnosno za 2,2 posto.

U grupi vodećih ekonomija najsnažniji rast bilježila je Španija, za 2,0 posto. Slijede Francuska i Italija sa stopama rasta od 0,7; odnosno 0,5 posto.

U Njemačkoj se aktivnost smanjila za blagih 0,2 posto.

Najveći pad aktivnosti bilježila je na kraju prošle godine Irska, za 4,8 posto u odnosu na posljednja tri mjeseca 2022, pokazuje Eurostatov izvještaj.

Stabilan tempo zapošljavanja

Broj zaposlenih u EU i eurozoni porastao je u posljednja tri mjeseca 2023. za 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, izračunali su statističari.

U razdoblju od jula do septembra uvećan je na oba područja za 0,2 posto, pokazuju prve procjene evropskog statističkog ureda.

U odnosu na kraj 2022. godine broj zaposlenih u eurozoni porastao je za 1,3 posto i za 1,2 posto u EU, istim tempom kao i u prethodna tri mjeseca, pokazali su izračuni Eurostata.

Izvor: Agencije