ECB upozorio na naznake problema u imovini velikih banaka

Već su se pojavile jasne naznake da se kvaliteta imovine značajnih institucija počinje pogoršavati, rekla je Claudia Buch, predsjednica odbora za nadzor pri Evropskoj centralnoj banci.

Do kraja 2022. udio nenaplativih kredita u ukupnim kreditima banaka gotovo se neprekidno smanjivao, a od 2023. ponovo je blago povećan, premda se zadržao na niskom nivou, napominje Buch (EPA)

Banke u eurozoni moraju biti na oprezu u neizvjesnom okruženju, poručila je predsjednica odbora za nadzor pri Evropskoj centralnoj banci (ECB), upozorivši na naznake problema u imovini velikih zajmodavaca.

“Već su se pojavile jasne naznake da se kvaliteta imovine značajnih institucija počinje pogoršavati”, rekla je Claudia Buch, prema tekstu govora koji će održati na skupu u Kući eura u Briselu, prenosi Hina.

Do kraja 2022. udio nenaplativih kredita u ukupnim kreditima banaka gotovo se neprekidno smanjivao, a od 2023. ponovo je blago povećan, premda se zadržao na niskom nivou, napominje Buch.

U posljednje vrijeme supervizija kreditnih rizika usredotočila se na “osjetljive sektore” poput sektora komercijalnih nekretnina koji bilježi probleme zbog visokih troškova finansiranja i troškova gradnje.

“Uzorak bankovnih kredita nekretninskim kompanijama implicira da bi podizanje troškova finansiranja moglo udvostručiti udio kredita za gubitaške kompanije na čak 26 posto”, izračunao je ECB u izvještaju objavljenom krajem prošle godine.

‘Otpornije banke’

“Portfelji komercijalnih nekretnina u imovini banaka relativno su ograničeni, što znači da vjerovatno neće sami po sebi dovesti do sistemske krize, ali u slučaju stresa na širem tržištu mogli bi odigrati ulogu značajnog ‘pojačala'”, upozorili su.

Banke su danas “bolje kapitalizirane i otpornije no što su bile prije 10 godina, kada je osnovana bankovna unija”, naglasila je Buch u tekstu govora, ali nema mjesta opuštanju.

“Strukturalne promjene u realnoj ekonomiji, novi rizici, digitalizacija i pojačana konkurencija mogu predstavljati izazov za poslovne modele banaka”, objasnila je čelnica odbora za nadzor zajmodavaca u eurozoni.

Donedavni rast kamatnih stopa donio je bankama korist, povećavši njihovu dobit, što im pruža priliku da pojačaju otpornost izgradnjom kapitalnih rezervi i otporne IT infrastrukture, naglasila je Buch.

Prije imenovanja na dužnost predsjednice ECB-ova odbora za nadzor banaka u januaru ove godine Buch je obavljala dužnost potpredsjednice njemačke centralne banke Bundesbank, podsjeća agencija dpa.

Izvor: Agencije