Bloomberg: Njemačkoj kao industrijskoj velesili možda su odbrojani dani

Postajemo siromašni jer nemamo razvoj i zaostajemo, rekao je ministar finansija Christijan Lindner.

Jedan od najteže pogođenih sektora je hemijska industrija i to direktno zbog gubitka ruskog plina (EPA)

Dani Nemačke kao industrijske velesile možda se bliže kraju, jer proizvodnja u najvećoj evropskoj ekonomiji bilježi pad od 2017. godine koji se ubrzava zbog smanjene konkurentnosti, piše Bloomberg.

Izvršni direktor “GEA Group AG” Stefan Klebert rekao je da nema mnogo nade.

“Zaista nisam siguran da li možemo zaustaviti ovaj trend. Mnoge stvari trebalo bi promijeniti veoma brzo”, kazao je Klebert.

Bloomberg navodi da su temelji njemačke industrijske proizvodnje pali kao domine.

SAD se udaljava od Evrope i žele se takmičiti sa svojim transatlanskim partnerima, dok Kina postaje glavni rival i zato Amerika više nije nezasit kupac njemačke robe, piše američki medij.

Zajedno sa globalnom nestabilnošću, politička paraliza u Berlinu pogoršava domaća pitanja kao što su urušena infrastruktura, starenje radne snage i birokratija.

Obrazovni sistem koji je nekada bio moćan, simbol je dugoročnog nedostatka ulaganja u javne usluge, navodi Bloomberg, prenosi Tanjug.

Istraživački institut Ifo procjenjuje da će opadanje matematičkih vještina koštati privredu oko 14 hiljada miliona eura proizvodnje do kraja stoljeća.

Kina stvara dodatne probleme

Nemačka još ima veliki broj malih kompanija, ali zbog zastoja reformi nije jasno kako bi mogla usporiti industrijski pad.

“Nismo više konkurentni. Postajemo siromašni jer nemamo razvoj i zaostajemo”, rekao je ministar finansija Christijan Lindner za Bloomberg početkom mjeseca.

Jedan od najteže pogođenih sektora je hemijska industrija i to direktno zbog gubitka ruskog plina.

Prelazak na čisti hidrogen je još nesiguran, a na svakih deset kompanija, jedna planira obustaviti proizvodnju, navodi Bloomberg.

I Kina stvara probleme njemačkoj industriji, jer azijske supersile smanjuju potražnju za njemačkom robom, dok sa druge strane konkurencija iz Kine preplavljuje njemačko tržište, posebno električnih automobila.

Proizvođači solarnih panela zatvaraju fabrike, jer se takmiče sa kineskom konkurencijom koja ima pomoć države, navodi se.

Izvor: Agencije