Inflacija u Hrvatskoj 4,1 posto

U cijeloj eurozoni prosječna godišnja stopa inflacije u januaru je iznosila 2,8 posto, a višu stopu inflacije od Hrvatske imala je samo Estonija – pet posto.

Rast potrošačkih cijena usporio je na godišnjem nivou, s obzirom na to da je u decembru 2023. inflacija u Hrvatskoj iznosila 4,5 posto (EPA)

Stopa inflacije u Hrvatskoj, mjerena indeksom potrošačkih cijena, usporila je u januaru na 4,1 posto na godišnjem nivou, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS), što predstavlja najnižu stopu inflacije od oktobra 2021. godine kada je iznosila 3,8 posto.

DZS je objavio prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojem je u januaru 2024. stopa inflacije iznosila 4,1 posto u odnosu na januar prošle godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec, to jest decembar prošle godine, pala za 0,4 posto, javlja Hina.

Time je rast potrošačkih cijena usporio na godišnjem nivou, s obzirom da je u decembru 2023. inflacija iznosila 4,5 posto.

Najviše poskupili hrana, piće i duhan

Posmatrano prema glavnim komponentama indeksa, procijenjena godišnja stopa inflacije za grupu u kojoj su hrana, piće i duhan iznosila je 6,1 posto, za usluge 5,9 posto, industrijske neprehrambene proizvode bez energije tri posto, dok je energija zabilježila pad za 0,6 posto.

U cijeloj eurozoni prosječna godišnja stopa inflacije u januaru je iznosila 2,8 posto. Višu stopu inflacije od Hrvatske imala je samo Estonija – pet posto.

Izvor: Agencije