Evropskoj uniji treba milion useljenika godišnje

Evropska komisija pokušava da izvrši reviziju migracionih pravila u cijeloj Uniji prije kraja ovog mandata i izbora za Evropski parlament u junu.

Postoji hitna potreba da se odustane od ilegalne migracije i 'pronađu legitimnije alternative', smatra Evropska komisija (EPA)

Povjerenica Evropske komisije za unutrašnje poslove Ylva Johansson upozorava da će zemlje članice Unije morati da se suoče s teškim izazovima kako stanovništvo kontinenta stari.

Tokom posjete Grčkoj je rekla kako se „radno sposobno stanovništvo u EU smanjuje za jedan milion godišnje, što znači da bi legalna migracija trebala rasti gotovo jedan milion godišnje“.

Prema njenim riječima, kako prenosi AP, postoji hitna potreba da se odustane od ilegalne migracije i „pronađu legitimnije alternative“.

Evropska populacija sve više stari

Evropska komisija pokušava da izvrši reviziju migracionih pravila u cijeloj Uniji prije kraja ovog mandata i izbora za Evropski parlament u junu, a preliminarni dogovor postignut je prošlog mjeseca.

Prema projekcijama koje je napravila agencija za statistiku Eurostat, udio populacije starije od 65 godina će se povećati sa 21,1 posto u 2022. godini na 31,3 posto do kraja vijeka.

Iako je zabrinutost oko migracija ojačala podršku krajnje desničarskim i anti-EU partijama u mnogim evropskim zemljama, Johansson tvrdi da je „izazivanje ksenofobije i rasizma generirano ilegalnom migracijom“.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada