EU predlaže nastavak bescarinskog uvoza iz Ukrajine

Ukidanje carina i kvota za poljoprivredne proizvode, kako bi se Ukrajini pomoglo u odbrani od ruske agresije, izazvalo je proteste u susjednim zemljama – Poljskoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Rumuniji.

Ukrajina je prije ruske invazije bila najveći svjetski proizvođač suncokretovog ulja i jedan od glavnih izvoznika pšenice (Reuters)

Evropska komisija je u srijedu predložila da se za još godinu produži suspenzija carina i kvota za uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, ali uz pojačane mehanizme kontrole koji će se moći brzo aktivirati u slučaju većeg poremećaja na evropskom tržištu za određene osjetljive proizvode, prenosi Hina.

Ukidanje carina i kvota za poljoprivredne proizvode, kako bi se Ukrajini pomoglo u odbrani od ruske agresije, izazvalo je proteste u susjednim zemljama – Poljskoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Rumuniji, gdje su se poljoprivrednici žalili da im padaju prihodi zbog jeftinog uvoza, pa su neke od njih zabranile uvoz.

Za neke osjetljive proizvode poput peradi, jaja i šećera, predviđene su mjere poput uvođenja carina u slučaju da količina te robe premaši količinu dosegnutu 2022. i 2023. godine. Sve iznad te količine bilo bi podvrgnuto carinama.

Predloženo produženje suspenzije

Komisija je, također, predložila produženje suspenzije za još godinu za sve preostale carine na izvoz iz Moldavije, koje su na snazi od jula 2022. godine.

Konačnu odluku o prijedlogu Komisije donijet će Vijeće EU-a i Evropski parlament. Cilj je da se zakonodavna procedura dovrši do 5. juna kada istječe sadašnji režim za Ukrajinu i do 24. jula za Moldaviju.

“Evropska unija mora nastaviti pokazivati solidarnost s Ukrajinom i Moldavijom koje su suočene s kontinuiranom ruskom agresijom”, rekao je izvršni potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis.

Pri tome je, nastavlja Domobrovskis, postignuta pravedna ravnoteža: zadržava se ekonomska podrška objema zemljama, a istodobno su uzeti u obzir interesi evropskih poljoprivrednika.

Izvor: Agencije