BDP eurozone stagnirao ‘na nuli’, izbjegnuta recesija

Za cijelu prošlu godinu 20 zemalja koje koriste jedinstvenu evropsku valutu zabilježilo je rast ekonomske aktivnosti od 0,5 posto u odnosu na 2022.

Euro, Eurozona
(EPA)

BDP eurozone stagnirao je na nuli u četvrtom kvartalu 2023. u odnosu na prethodni kvartal kada je zabilježen pad od 0,1 posto, čime je izbjegnuta recesija, pokazuju podaci Eurostata, evropske statističke agencije.

Rast je veći od prognoze analitičara Bloomberga i FactSeta koji su očekivali pad BDP-a od 0,1 posto u kvartalu od oktobra do decembra i ulazak u tehničku recesiju, koja se definira kada se u dva uzastopna tromjesečja zabilježi pad BDP-a.

Za cijelu prošlu godinu 20 zemalja koje koriste jedinstvenu evropsku valutu zabilježilo je rast ekonomske aktivnosti od 0,5 posto u odnosu na 2022, prenosi AFP. To je za 0,1 posto manje od rasta koji je u novembru predvidjela Evropska komisija.

Evropska ekonomija je prošle godine bila pogođena visokim kamatnim stopama koje je uvela Evropska centralna banka (ECB) da smiri rekordnu inflaciju. Smanjenje kredita opteretilo je investicije i potrošnju firmi kao i domaćinstava dok je izvoz bio pogođen usporenjem svjetske potražnje.

Španija i Francuska prošle bolje, Njemačka ‘u padu’

Kao rezultat, eurozona je zapala u stagnaciju i rast BDP-a je cijele godine oscilirao oko nule – bio je u plusu 0,1 posto od januara do marta, plus 0,1 posto od aprila do juna, zatim je zabilježio pad od 0,1 posto te iznosio nula procenta u posljednjem kvartalu.

Ipak, neke zemlje su prošle bolje. Španija je, podstaknuta turizmom, zabilježila rast od 2,5 posto prošle godine, a Francuska s rastom od 0,9 posto je prošla bolje od prosjeka.

Suprotno od njih bila je Njemačka koja je imala pad BDP-a od 0,3 posto jer je bila pogođena krizom industrijskog sektora koji pati zbog visokih troškova energenata, prenosi Beta.

Izvor: Agencije