Industrija eurozone zaključila godinu u minusu

Zona primjene zajedničke evropske valute vjerovatno je u recesiji, tvrdi kompanija S&P Global.

Podaci navode na zaključak da je BDP eurozone pao i u četvrtom tromjesečju (EPA)

Industrija eurozone zaključila je 2023. godinu padom aktivnosti, izvijestila je kompanija S&P Global, procijenivši da je zona primjene zajedničke evropske valute vjerovatno u recesiji.

Indeks menadžera nabave (PMI) u industriji eurozone bio je u decembru gotovo nepromijenjen u odnosu na novembar i iznosio je 44,4 boda, utvrdila je Hamburška komercijalna banka (HBOC) koja sastavlja izvještaje za S&P Global.

Vrijednosti niže od 50 bodova pokazuju pad aktivnosti, a one više njihov rast, pojašnjava Hina, pozivajući se na Reuters.

“Proizvodni sektor eurozone bilježio je pad i na kraju 2023, uz kontinuirano smanjenje proizvodnje i gubitak radnih mjesta u industriji sedmi mjesec zaredom”, konstatira Cyrus de la Rubia, glavni ekonomist HBOC-a.

U Francuskoj najgore

PMI se više-manje zadržao na nivou iz novembra, što signalizira kontinuirani pad aktivnosti i potražnje za industrijskom robom, dodao je ekonomist njemačke banke.

Podaci navode na zaključak da je BDP eurozone pao i u četvrtom tromjesečju i da je eurozona stupila u recesiju, istaknuo je De la Rubia.

“Što se tiče četiri vodeće ekonomije eurozone, decembarska tabela s rezultatima industrije mučno je štivo. Najmanje je mučno u Španiji, čiji PMI signalizira blaži pad ekonomske aktivnosti nego u Italiji, čija industrija bilježi blaži pad nego ona u Njemačkoj. Francuska je na začelju”, navodi.

Poslovni čelnici iskazali su ipak optimizam u prognozama za 2024, vjerovatno zato što predviđaju da bi Evropska centralna banka mogla sniziti ključne kamatne stope, nagađa, izdvojivši među mogućim motivima poboljšanih očekivanja i niže cijene energije.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada