Arnault prestigao Muska i postao najbogatiji čovjek svijeta

Bogatstvo Bernarda Arnaulta i njegove porodice poraslo je na 207,8 milijardi dolara, nadmašivši tako bogatstvo Elona Muska koji ima 204,5 milijarde dolara, pokazuje Forbesova rang-lista.

Tržišna kapitalizacija LVMH-a dosegla je tako 388,8 milijardi dolara, dok Tesla na berzi vrijedi 586,14 milijardi dolara (EPA)

Bernard Arnault, milijarder i izvršni direktor globalnog konglomerata luksuznih brendova LVMH, prestigao je Elona Muska i postao najbogatiji čovjek svijeta.

Bogatstvo Arnaulta i njegove porodice poraslo je za 23,6 milijardi dolara i doseglo 207,8 milijardi dolara, nadmašivši tako bogatstvo Elona Muska koji ima 204,5 milijarde dolara, pokazuje Forbesova rang-lista koja prikazuje izmjene u stvarnom vremenu.

Vrijednost kompanije Tesla samo je prošli četvrtak na berzi pala za 13 posto, zbog čega je Musk izgubio najmanje 18 milijardi dolara.

Dan kasnije, dionice LVMH-a su zabilježile veliki rast: vrijednost im je porasla više od 13 posto, izazvana snažnom prodajom.

Skupe Arnaultove akvizicije

Tržišna kapitalizacija LVMH-a dosegla je tako 388,8 milijardi dolara, dok Tesla na berzi vrijedi 586,14 milijardi dolara.

LVMH je 2021. godine kupio Tiffany & Co. za gotovo 16 milijardi dolara, a to se smatra najvećom akvizicijom nekog luksuznog brenda u historiji.

Arnaultovo dioničarsko društvo Agache podržava VC kompaniju Aglaé Ventures koja, kako izvještava Forbes, investira u biznise kao što su Netflix i ByteDance, matična kompanija TikToka.

Arnault ima petero djece, a svi rade u LVMH-u. Nedavno je dvojicu svojih sinova imenovao u upravni odbor konglomerata, gdje već sjedi drugo dvoje djece, a sve u želji da osigura dugoročnu kontrolu porodice nad svojim poslovnim carstvom, prenosi Fena.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada