Njemačka očekuje gašenje 10.000 radnih mjesta u građevinarstvu

Godinama je građevinska industrija bila stub njemačke privrede, ali je zbog pada stambene izgradnje ova grana privrede dočekala 2024. godinu u krizi.

Razlog za gašenje radnih mjesta je slab promet u sektoru građevinarstva, nakon što je prošle godine došlo do pada prodaje stanova od 12 posto (Reuters)

Udruženje građevinske industrije Njemačke (HDB) saopštilo je da taj privredni sektor očekuje gašenje gotovo 10.000 radnih mjesta, javljaju njemački mediji.

Godinama je građevinska industrija bila stub njemačke privrede, ali je zbog pada stambene izgradnje ova grana privrede dočekala je 2024. godinu u krizi i postala problematična za njemačku ekonomiju, prenosi Tanjug.

“Očekujemo da će gotovo 10.000 radnih mjesta morati da se ugasi u narednim mjesecima”, izjavio je Tim-Oliver Muller, generalni direktor udruženja građevinske industrije (HDB).

Slab promet

Naveo je da je razlog za gašenje radnih mjesta slab promet u sektoru građevinarstva, nakon što je prošle godine došlo do pada prodaje stanova od 12 posto. Očekuje se, kako je rekao, da će prodaja stambenog prostora u ovoj godini pasti za još 12 posto.

“Kada se stambena izgradnja bude ponovo pokrenula, tada će nam nedostajati svaki kvalificirani radnik koga smo sada u opasnosti da izgubimo”, upozorio je Muller.

Izvor: Agencije