EU bilježi velike kontraste u kretanju cijena hrane

Maslinovo ulje je poskupjelo za 54 posto, krompir za 23 posto, jaja za 20 posto, dok je, na suprotnoj strani, zabilježen značajan pad cijena u kategoriji žitarica – za 26 posto.

Cijene hrane rastu sporijim tempom nego u prethodnom periodu (Arhiva)

Prosječne cijene poljoprivrednih dobara u Evropskoj uniji su prošle godine porasle za dva posto međugodišnje, sporijim tempom nego u prethodnom periodu, objavio je Eurostat ukazujući i kako su zabilježeni veliki kontrasti u kretanju cijena proizvoda.

Maslinovo ulje je poskupjelo za 54 posto, krompir za 23 posto, jaja za 20 posto, dok je, na suprotnoj strani, zabilježen značajan pad cijena u kategoriji žitarica – za 26 posto, prenio je Tanjug.

Cijena krompira rasla u 24 članice Unije

Cijena krompira je zbog prošlogodišnje suše porasla u 24 zemlje Evropske unije, najbrže u Njemačkoj – za 49 posto, Slovačkoj 48 posto i Hrvatskoj 44 posto. Pad cijena krompira je registriran samo u Belgiji – za 18 posto, na Kipru 14 posto i u Austriji – za četiri posto.

Prosječna cijena gnojiva i sredstava za poboljšanje kvaliteta zemljišta je u 2023. godini pala za 23 posto, cijene maziva koje se koriste u poljoprivredi za 12 posto, dok je prosječna cijena sredstava za zaštitu bilja i pesticida porasla za devet posto.

Izvor: Agencije