Blagi porast cijena nafte u svijetu

Na londonskom tržištu cijena barela je prošle sedmice ojačala 0,4 posto – na 78,56 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio jedan posto – na 73,40 dolara.

Trgovci pažljivo prate i napetosti na Bliskom istoku, no sukobi u tom području zasad nisu znatno utjecali na cijene nafte (EPA)

Cijene nafte su na svjetskim tržištima prošle sedmice blago porasle, nadoknadivši gubitke od prethodnih sedam dana, a oscilirale su ovisno o vijestima s Bliskog istoka i makroekonomskim pokazateljima iz najvećih svjetskih ekonomija.

Na londonskom tržištu cijena barela je prošle sedmice ojačala 0,4 posto – na 78,56 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio jedan posto – na 73,40 dolara, prenosi Hina.

Poticaj cijenama predstavljale su procjene Međunarodne agencije za energiju (IEA) i Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) o solidnom rastu potražnje u ovoj godini.

IEA očekuje upola slabiji rast potražnje nego OPEC, a procjenjuje se i da bi tržište u ovoj godini trebalo biti relativno dobro opskrbljeno, ako ne bude značajnijih poremećaja.

Pažljivo se prati situacija na Bliskom istoku

„Prognoze rasta globalne potražnje za naftom i dalje su nejasne, a trgovci i istraživačke institucije bitno se razlikuju u procjenama“, kaže Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

Trgovci pažljivo prate i napetosti na Bliskom istoku, no sukobi u tom području zasad nisu znatno utjecali na cijene nafte.

„Cijena nafte i dalje je osjetljiva na zbivanja na Bliskom istoku, ali tržište je još uvijek uravnoteženo, kao što smo vidjeli proteklih sedmica“, kaže Craig Erlam iz OANDA-e.

Ističe i da prekidi u opskrbi i dalje predstavljaju rizik koji bi mogao podići cijene nafte, ali i da postoje negativni rizici, s obzirom na nejasne trendove u svjetskom ekonomiji.

Rast cijena sprječavaju strahovanja od slabljenja potražnje jer se kineska ekonomija, najveći svjetski uvoznik nafte, ne oporavlja toliko brzo koliko se očekivalo, dok rast američke i ekonomije eurozone već dulje vrijeme usporava.

Izvor: Agencije