Kongres istražuje poslovanje švicarskog inženjerskog diva u Kini

Švicarska kompanija ABB prodaje opremu za upravljanje i elektrifikaciju mnogim proizvođačima dizalica, uključujući kineske kompanije, koje dizalice direktno prodaju američkim lukama.

Kineski ZPMC spada među najveće proizvođače lučkih mašina u svijetu i posjeduje flotu s više od 20 teretnih brodova (EPA)

Američki Kongres istražuje poslovanje švicarske inženjerske grupe ABB u Kini kako bi utvrdio eventualne sigurnosne prijetnje u ugradnji njene opreme u dizalice koje kineska kompanija isporučuje lukama u SAD-u, pokazali su dokumenti, prenosi Hina.

Odbor Zastupničkog doma za domovinsku sigurnost i Posebni odbor za strateško natjecanje SAD-a i Kineske komunističke partije poslali su švicarskoj kompaniji ove sedmice pismo, pozivajući izvršne direktore na javna saslušanja kako bi razjasnili odnos ABB-a s kineskom državnom kompanijom.

Ta saradnja predstavlja “ozbiljan izvor zabrinutosti”, naglasili su članovi odbora.

ABB je dostavio dokumente koje su odbori zatražili prošle godine, ali mnoga važna pitanja ostala su bez odgovora, stoji u pismu.

Dionice ABB-a pale su tri posto nakon što je Sverige Radio izvijestio o istrazi dva odbora.

Švicarska kompanija ozbiljno shvata zahtjev

ABB je saopćio da opremu za upravljanje i elektrifikaciju prodaje mnogim proizvođačima dizalica, uključujući kineske kompanije, koje dizalice direktno prodaju američkim lukama.

Švicarska kompanija naglasila je ipak da “ozbiljno” shvaća zahtjev odbora za dodatnim informacijama.

U pismu izvršnom direktoru ABB-a Bjornu Rosengrenu članovi odbora istakli su da ih brine što kineska državna kompanija Shanghai Zhenhua Heavy Industries (ZPMC) ABB-ovu opremu ugrađuje u lučke dizalice koje prodaje SAD-u.

Odbori žele ispitati potencijalne “rizike na području kibernetičke sigurnosti, prijetnji stranih obavještajnih službi i ranjivosti opskrbnog lanca u morskim lukama u SAD-u”, stoji u pismu koje je objavio Politico.

Kineska vlada i ZPMC nisu bili odmah dostupni za komentar.

Flota od 20 brodova

ZPMC spada među najveće proizvođače lučkih mašina u svijetu i posjeduje flotu s više od 20 teretnih brodova, prema podacima na web stranici kompanije.

“Ključno je da ABB objasni svoje odnose s poduzećima u državnom vlasništvu Narodne Republike Kine”, stoji u pismu odbora.

Njegovi članovi žele utvrditi i “treba li vjerovati ABB-u da će nastaviti raditi u interesu američkih državnih tijela dok sarađuje sa subjektima koji su u vlasništvu, pod kontrolom ili pod utjecajem NRK ili dobivaju subvencije”.

“Neprihvatljivo je dopustiti ZPMC-u da ABB-ovu opremu i tehnologiju u Kini ugrađuje u dizalice koje će biti isporučene SAD-u i to treba neodložno riješiti”, dodaje se.

Kina je ABB-ovo drugo najveće tržište, s udjelom u godišnjem prihodu od 16 posto. Na prvom je mjestu SAD s udjelom u prihodu od 24 posto.

Izvor: Agencije