Kina i SAD dogovorili redovnu komunikaciju o finansijama

Finansijska i paralelna ekonomska radna grupa osnovane su u septembru 2023. nakon posjete američkih zvaničnika Pekingu u cilju uspostavljanja ekonomske komunikacije.

Sastanci američkih i kineskih finansijskih zvaničnika održani su u Pekingu (AFP)

Sastanci američkih i kineskih finansijskih zvaničnika u Pekingu ove sedmice završeni su tako što su se obje strane usaglasile da nastave s redovnim sastancima, saopćilo je američko ministarstvo finansija.

Američki zvaničnici također su naveli da se ministrica finansija Janet Yellen raduje uzvratnoj posjeti Kini “u odgovarajuće vrijeme”, navedeno je u saopćenju ministarstva.

Sastanak finansijske radne grupe uključivao je diskusije o pitanjima finansijske stabilnosti i tržišta kapitala, međunarodnih finansijskih institucija, održivih finansija, prekograničnih plaćanja i podataka i napora u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

“Američki zvaničnici također su iskreno iznijeli područja nesuglasica tokom razgovora”, saopćilo je Ministarstvo finansija, ne navodeći te sporne tačke.

Dvije strane također su razmotrile prethodne razmjene o klimatskim stres testiranjima i okvirima za rješavanje globalnih sistemski bitnih banaka u svakoj zemlji.

Ekonomska komunikacija

Finansijska radna grupa i paralelna ekonomska radna grupa osnovane su u septembru 2023. nakon što je Yellen posjetila Peking kako bi ponovo uspostavila ekonomsku komunikaciju sa svojim kineskim kolegama.

Grupe su se posljednji put sastale u San Franciscu u novembru uoči samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC), gdje se Yellen sastala i sa svojim kineskim kolegom, zamjenikom premijera He Lifengom i dogovorila da “intenziviraju komunikaciju”.

Također ju je pozvao da ove godine ponovo dođe u Kinu.

Članovi finansijske grupe, koju na američkoj strani predvode pomoćnik ministra za međunarodne finansije Brent Neiman i podsekretar za unutrašnje finansije Nellie Liang, također su se sastali sa Heom u Pekingu, saopćilo je ministarstvo finansija.

Kinesku delegaciju predvodili su predstavnici iz Narodne banke Kine, s učesnicima iz drugih agencija.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada