Zbog slabog interesa za električne automobile Stellantis otpušta radnike

Sindikati ukazuju da Italijani odgađaju kupovinu električnih vozila jer čekaju državne poticaje koje je vlada najavljivala u nekoliko navrata, ali ih još nije ponudila.

Bez posla će privremeno ostati radnici koji proizvode električni Fiat 500 i automobile marke Maserati (Reuters - Arhiva)

Proizvođač automobila Stellantis planira na nekoliko sedmica obustaviti rad gotovo 2.250 radnika u tvornici Mirafiori u Torinu zbog slabe potražnje, objavili su sindikati.

U periodu od 12. februara do 3. marta bez posla će tako ostati 1.250 radnika koji proizvode električni Fiat 500 i njih još 1.000 koji proizvode automobile marke Maserati, rekao je glasnogovornik kompanije, potvrdivši najavu sindikata.

Sindikati su prethodno objavili da su zabrinuti zbog otpuštanja radnika, pozivajući Stellantis da čim prije sjednu za stol i razgovaraju o najavljenoj obustavi rada.

Slično uradili i prošle godine

Proizvođač brojnih brendova, među kojima su Fiat, Peugeot i Chrysler, povukao je sličan potez i prošle godine, u periodu od 19. oktobra do 3. novembra, zbog ponovljenog pada potražnje, podsjeća Reuters.

Iz italijanskog sindikata FIM CISL upozorili su da građani odgađaju kupovinu električnih vozila jer čekaju državne poticaje koje je vlada najavljivala u nekoliko navrata, ali ih još nije ponudila, prenosi Hina.

Izvor: Agencije