Kriza u Crvenom moru podiže troškove, Evropa na udaru

Direktor logističke multinacionalne kompanije DP World očekuje da će najveći teret poskupljenja zbog poremećaja u transportu pasti na leđa potrošača u Evropi.

Rastu i premije osiguranja od ratnog rizika za pošiljke koje putuju kroz Crveno more, rekli su izvori iz sektora osiguranja (Reuters)

Prekidi u pomorskom saobraćaju na Crvenom moru podići će cijene robe široke potrošnje, naročito u Evropi, rekao je Yuvraj Narayan, finansijski direktor logističke multinacionalne kompanije DP World.

Predstavnik kompanije, sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, očekuje da će najveći teret poskupljenja zbog poremećaja u transportu pasti na leđa potrošača u Evropi, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Cijena robe koja dolazi iz Azije u Evropu bit će znatno viša”, rekao je Narayan na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma.

Premije osiguranja od ratnog rizika

“Evropski potrošači osjetit će posljedice… One će biti teže u razvijenim ekonomijama nego u ekonomijama u razvoju”, dodao je šef financija logističke kompanije.

Rastu i premije osiguranja od ratnog rizika za pošiljke koje putuju kroz Crveno more, rekli su izvori iz sektora osiguranja.

Kontejnerski brodovi čekaju pred ulazom u Crveno more ili odabiru dužu rutu, oko Afrike i Rta dobre nade.

Izvor: Agencije