Njemački poljoprivrednici blokirali saobraćaj u centru Berlina

Protesti su izbili zbog odluke vlade da ukine subvenciju na plavi dizel, u pokušaju uravnotežavanja budžeta za 2024.

Zbog demonstracija zatvorena je glavna avenija koja spaja zapad i istok Berlina u ponedjeljak 15. januara 2023. (Reuters)

Hiljade vozača traktora i kamiona i oko deset hiljada ljudi blokirali su aveniju koja vodi do berlinskih Brandenburških vrata, nakon sedmice protesta protiv većih poreza za poljoprivrednike.

Vozila koja su stigla iz cijele Njemačke tokom noći parkirala su se uz cestu, a hiljade poljoprivrednika su usprkos hladnoći mahali njemačkim zastavama i uzvikivali slogane poput „bez farmera nema budućnosti”.

Protesti stvaraju dodatan pritisak na vladajuću koaliciju kancelara Olafa Scholza koja pokušava zaključiti budžet i suzbiti jačanje krajnje desnih grupa.

Policija je u nedjelju navečer upozorila da je avenija već puna, pa je pozvala demonstrante da se okupe na drugim lokacijama, uključujući Olimpijski stadion u zapadnom okrugu Charlottenburga.

Protesti su izbili zbog odluke vlade da ukine subvenciju na plavi dizel, u pokušaju uravnotežavanja budžeta za 2024. nakon što je presuda ustavnog suda poremetila planove rashoda.

Vlada je u pokušaju smirivanja situacije pristala na zadržavanje povrata poreza na kupnju poljoprivrednih vozila te da ukidanje subvencije plavog dizela raširiti na nekoliko godina.

‘Bez poljoprivrede država nema budućnost’

No poljoprivrednici, podržani od opozicionih konzervativaca i krajnje desnice, smatraju da to nije dovoljno.

„Bez stabilnosti na selu, bez poljoprivrede naša država nema budućnost”, rekao je predsjednik Unije poljoprivrednika Joachim Rukwied na skupu ispred Brandenburških vrata.

„Zato smo spremni izaći na ulice”. Zahvalio je ministru finansija Christianu Lindneru, uz njega na pozornici, što je stigao na skup.

Vlada je zauzela pomirljivi ton prema demonstrantima jer je zabrinuta da politička rasprava postaje radikalizirana te da bi demonstranti mogli postati nasilni, piše Reuters a prenosi Hina.

„Poštujem svakog političara koji je spreman nam doći”, kazao je Rukwied. Predstavnici demonstranata kasnije će se naći s čelnicima koalicijskih stranaka.

One se međusobno ne slažu kako zadovoljiti zahtjeve poljoprivrednika. Ministar poljoprivrede Cem Ozdemir, član zelenih, predložio je finansijske nagrade za humani tretman prema životinjama, dok socijaldemokrati predlažu više cijene poljoprivrednih proizvoda, a liberali rezanje administracije.

Zbog demonstracija je zatvorena glavna avenija koja spaja zapad i istok Berlina, kao i nekoliko autobusnih i tramvajskih linija. Skup nadzire oko 1,3 hljade policajaca.

 

Izvor: Agencije