Indija i SAD jačaju trgovinske veze i saradnju

Indija je navela da je zainteresovana za bilateralno partnerstvo u oblasti ključnih minerala.

Dogovoreno je produbljenje saradnje u oblastima kao što su ključni minerali, izjavila je Katherine Tai (Reuters)

Indija i SAD su se složili da ojačaju trgovinske veze i prodube saradnju u oblastima kao što su ključni minerali, izjavila je predstavnica SAD-a za trgovinsku politiku Katherine Tai.

Indijski ministar trgovine Piyush Goyal i Tai održali su godišnje pregovore o trgovinskoj politici u Delhiju, tokom posjete američke zvaničnice Indiji.

Dvije zemlje zalažu se za unapređenje perspektiva bilateralne trgovine, prevazilaženje diplomatskih tenzija nakon što je Washington krajem prošle godine tvrdio da je indijski zvaničnik imao veze sa osujećenom zavjerom za ubistvo vođe separatističkih Sikha na tlu SAD-a, prenio je Tanjug.

Indija traži olakšavanje vizne politike

Indija je navela da je svaka takva akcija suprotna politici vlade i da je pokrenula istragu o optužbama.

Tokom razgovora između Tai i Goyala, Indija je navela da je zainteresovana za bilateralno partnerstvo u oblasti ključnih minerala.

Indija je, također, zatražila od SAD-a da olakša viznu politiku prema privrednicima iz Indije i zahtijevala od Washingtona da vrati bescarinski pristup pojedinoj robi pod takozvanim sistemom preferencija, navedeno je u zajedničkom saopštenju nakon sastanka.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada