Kineski izvoz automobila porastao za 64 posto

Porast izvoza, na 4,1 milion vozila tokom prošle godine, mogao bi da postavi Kinu iznad Japana kao svjetskog izvoznika automobila ‘broj jedan’.

Električna vozila su činila 24 posto prodaje novih automobila u Kini tokom 2023. godine (Reuters)

Kineski izvoz automobila porastao je za 63,7 posto u 2023. godini, dok se domaća prodaja, potaknuta državnim subvencijama, na kraju godine povećala za 4,2 posto, objavilo je Kinesko udruženje proizvođača automobila.

Porast izvoza, na 4,1 milion vozila, mogao bi da postavi Kinu iznad Japana kao svjetskog izvoznika automobila broj jedan, prenosi Beta.

Kineski proizvođači automobila su snažno povećali izvoz zbog potrebe za rastom kako kineska ekonomija usporava.

Oni su također drastično povećali investiranje u električna vozila, dok su vladine subvencije transformirale Kinu u najveće svjetsko tržište električnih vozila, čak i kada je ukupna prodaja automobila stagnirala.

Prodaja automobila u Kini iznosila je 21,9 miliona vozila prošle godine, što je pad u odnosu na vrhunac od gotovo 24 miliona u 2017. godini.

Tržište Rusije

Bum u prodaji na ruskom tržištu pomogao je da se poveća kineski izvoz 2023. godine, pošto su se evropski i japanski proizvođači povukli zbog rata u Ukrajini.

Kinesko udruženje putničkih automobila saopštilo je ranije ove sedmice da potražnja u Rusiji i susjednim zemljama usporava i budući rast izvoza zavisit će od širenja prodaje električnih vozila u inostranstvu kao što su tržišta u jugoistočnoj Aziji, Evropi i Australiji.

Udruženje proizvođača ne daje podatke o prodaji električnih vozila, ali podaci koje je objavilo Udruženje putničkih automobila pokazuju da su električna vozila činila 24 posto prodaje novih automobila u Kini tokom 2023. godine, što je skok u odnosu na 12 posto u 2021. godini.

Agencija Fitch Ratings je u prošlomjesečnom izvještaju navela kako očekuje da će udio vozila na nove vrste pogona, uključujući hibride, u ukupnoj prodaji u Kini porasti na 42-45 posto u 2024. godini, a također predviđa da će izvoz porasti za 20 do 30 posto ove godine.

Kinesko udruženje proizvođača saopštilo je da je ukupna prodaja svih vozila, u zemlji i inostranstvu, uključujući kamione i autobuse, dostigla prekretnicu od 30 miliona jedinica u 2023. godini, što je porast od 12 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Izvor: Agencije