Inflacija u Argentini 211,4 posto, najviše u tri desetljeća

Mjesečna inflacija u Argentini iznosila je 25,5 posto u decembru, dvostruko više u odnosu na novembra, ali i ispod 30 posto koliko je vlada predvidjela da će biti.

Procjenjuje se da najmanje 40 posto stanovnika Argentine živi u siromaštvu (Reuters)

Godišnja stopa inflacije u Argentini je dostigla 211,4 posto tokom prošle godine, što je najveća stopa u posljednje 32 godine, objavila je vladina statistička agencija INDEC.

Podaci odražavaju snažan uticaj niza šok mjera, uključujući devalvaciju nacionalne valute, argentinskog pezosa od 50 posto, koju je proveo desničarski, nedavno izabrani predsjednik Javier Milei u nadi da će rastuću inflaciju staviti pod kontrolu.

Mjesečna inflacija u Argentini iznosila je 25,5 posto u decembru, dvostruko više u odnosu na novembra, ali i ispod 30 posto koliko je vlada predvidjela da će biti. Predsjednik Milei je ranije rekao da će „svojevrstan uspjeh“ biti niža inflacija nego što je vlada predviđala, javlja AP.

Gotovo svaki drugi građanin živi u siromaštvu

U inaguracijskom govoru Milei je najavio bolne mjere koje imaju za cilj suzbijanje hiperinflacije i upozorio da će one u početku imati „negativan uticaj na nivo aktivnosti, zaposlenosti, realne plate i broj siromašnih i siromašnih ljudi u zemlji“.

Procjenjuje se da danas najmanje 40 posto stanovnika Argentine živi u siromaštvu, prenosi Beta.

Izvor: Agencije