Microsoftova investicija u OpenAI pod povećalom Evropske unije

Uprava za tržišno nadmetanje poslala je ‘vodećim igračima’ na digitalnom tržištu zahtjeve za informacijama i očekuje odgovore do 11. marta.

Microsoft je 2019. uložio milijardu dolara u OpenAI, a četiri godine kasnije 10 milijardi dolara u ChatGPT (Reuters)

Evropska komisija odlučila je provjeriti tržišno nadmetanje u virtualnom svijetu i na području generativne umjetne inteligencije, najavljujući analizu Microsoftovog ulaganja u OpenAI.

„Virtualni svjetovi i generativna umjetna inteligencija brzo se razvijaju. Ključno je da ta nova tržišta ostanu konkurentna i da ništa ne stoji na putu rastu poslovanja i pružanju najboljih i najinovativnijih proizvoda potrošačima“, rekla je Margrethe Vestager, evropska povjerenica za tržišno nadmetanje.

Komisija je odlučila istražiti i potencijalne dogovore „velikih igrača na digitalnom tržištu” i programera i dobavljača generativne umjetne inteligencije kako bi utvrdila utjecaj njihovog partnerstva na „tržišnu dinamiku“, prenosi agencije.

Uprava za tržišno nadmetanje poslala je „vodećim igračima“ na digitalnom tržištu zahtjeve za informacijama i očekuje odgovore do 11. marta.

Više milijardi vrijedna ulaganja

Brisel analizira i Microsoftovo ulaganje u Open AI kako bi utvrdio podliježe li odredbi o spajanjima.

Tehnološki div uložio je 2019. milijardu dolara u OpenAI, a četiri godine kasnije 10 milijardi dolara u ChatGPT. Američki softverski div tvrdi da nije vlasnik udjela u OpenAI-ju.

„Jedina je novija promjena što će Microsoft sada imati status posmatrača bez prava glasa u odboru OpenAI-ja“, rekao je glasnogovornik Microsofta.

Britanski regulator tržišnog nadmetanja najavio je analizu Microsoftovog partnerstva s OpenAI-jem još početkom decembra, te istakao da planira utvrditi mogući negativan utjecaj na utakmicu na tržištu aplikacija baziranih na umjetnoj inteligenciji.

Uprava za tržišno nadmetanje i tržište (CMA) sumnja da je partnerstvo de facto rezultiralo Microsoftovim preuzimanjem kontrole nad OpenAI-jem.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada