FAO: Pad cijena hrane u svijetu u augustu

Porast zaliha utjecao je na pad svjetskih cijena prehrambenih proizvoda u augustu, osim riže i šećera, saopćeno je iz Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda.

FAO indeks svjetskih cijena prehrambenih proizvoda u augustu je u prosjeku iznosio 121,4 poena, što je za 2,1 posto manje u odnosu na jul i čak 24 posto manje od rekorda koji je dostigao u martu 2022. godine (Reuters)

Porast zaliha utjecao je na pad svjetskih cijena prehrambenih proizvoda u augustu, osim riže i šećera, saopćeno je u petak iz Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).

FAO indeks svjetskih cijena prehrambenih proizvoda koji na mjesečnom nivou prati promjene u svjetskim cijenama prehrambenih proizvoda kojima se trguje na globalnom nivou, u augustu je u prosjeku iznosio 121,4 poena, što je za 2,1 posto manje u odnosu na jul i čak 24 posto manje od rekorda koji je dostigao u martu 2022. godine, prenosi Tanjug.

Cijene biljnih ulja smanjile se u augustu za 3,1 posto, djelomično preokrenuvši veliki porast od 12,1 posto u julu, a svjetske cijene suncokretovog ulja opale su za skoro osam posto tokom mjeseca, uslijed slabljenja globalne potražnje za uvozom i rastućeg broja ponuda velikih izvoznika.

Svjetske cijene sojinog ulja opale su zbog poboljšanih uvjeta za usjeve soje u Sjedinjenim Američkim Državama, dok su cijene palminog ulja umjereno pale uslijed sezonskog porasta proizvodnje u zemljama jugoistočne Azije.

Vrijednost indeksa cijena za žitarice smanjila se za 0,7 posto u odnosu na jul, a svjetske cijene pšenice pale su za 3,8 posto u augustu uslijed povećane dostupnosti od strane vodećih izvoznika, dok su međunarodne drugih žitarica pale za 3,4 posto uslijed velikih globalnih zaliha kukuruza iz rekordne žetve u Brazilu i skorašnje žetve u SAD-u.

Nasuprot tome, vrijednost indeksa za cijene riže porasla je za 9,8 posto u odnosu na jul i dostigla 15-godišnji nominalni nivo, što je odraz promjena na tržištu nakon zabrane izvoza indijske bijele riže od Indije, najvećeg svjetskog izvoznika riže.

Zabrinutost zbog ograničenja

Neizvjesnost u vezi trajanja zabrane i zabrinutost oko izvoznih ograničenja dovela je do toga da akteri lanca snabdijevanja zadrže dionice, ponovo pregovaraju o ugovorima ili prestanu da daju ponude cijena, uslijed čega se trgovina ograničila na male obime i prethodno zaključenu prodaju.

Vrijednost indeksa cijena mliječnih proizvoda smanjena je za četiri posto u odnosu na jul, predvođena svjetskim cijenama mlijeka u prahu i obilnim zalihama iz Okeanije.

Svjetske cijene putera i sira također su pale, djelomično i zbog nedovoljnih tržišnih aktivnosti u vezi sa ljetnim odmorima u Evropi.

Cijene mesa u svijetu pale su 3,0 posto, najviše su pale svjetske cijene ovčetine, zbog porasta izvoznih raspoloživosti uglavnom iz Australije i slabijom potražnjom iz Kine, a velike zalihe, također su utjecale na pad cijena svinjskog, živinskog i goveđeg mesa.

Kako je navedeno, vrijednost indeksa svjetskih cijena šećera porasla je za 1,3 posto u odnosu na jul, dok je u augustu porasla u prosjeku za čak 34,1 posto više od svoje vrijednosti pre godinu dana.

Povećanje je uglavnom izazvano pojačanom zabrinutošću zbog utjecaja fenomena El Nino na usjeve šećerne trske, zajedno sa količinom kiše koja je u augustu ispod prosjeka i suhim vremenskim uvjetima na Tajlandu.

Veliki usjev šećera u Brazilu ograničio je rast svjetske cijene šećera, kao i smanjena cijena etanola i slabljenje brazilskog reala.

Izvor: Agencije