Njemačka uvozi više struje nakon zatvaranja nuklearki

Uvoz električne energije znatno je porastao nakon zatvaranja nuklearnih elektrana i sada je veći od izvoza.

Do zatvaranja posljednje tri nuklearne elektrane Njemačka je bila neto izvoznik električne energije (Reuters)

Njemački uvoz električne energije znatno je porastao nakon zatvaranja nuklearnih elektrana i sada je veći od izvoza, pokazali su podaci zavoda za statistiku.

Njemačka je u drugom kvartalu uvezla 7,1 milijardu kilovat-sati (kWh) struje više nego što je izvezla, izvijestio je Destatis, prenosi Hina.

Neto uvoz gotovo se potpuno poklapa s proizvodnjom u tri nuklearna reaktora u istom lanjskom tromjesečju i dosegnuo je najviši nivo od kako je statistički ured počeo objavljivati izvještaje za ujedinjenu Njemačku 1991. godine.

Do zatvaranja posljednje tri nuklearne elektrane Njemačka je bila neto izvoznik električne energije.

U prvoj polovini godine izvoz je još bio veći od izvoza, za dvije milijarde kilovat-sati, dosegnuvši 32,6 milijardi kilovat-sati.

Uvoz struje

Najviše struje uvezeno je u prvih šest mjeseci iz Nizozemske i Francuske, koje su značajno povećale proizvodnju nuklearne energije.

Domaća proizvodnja struje smanjena je od januara do juna za 11,4 posto u odnosu na isti period prošle godine, što je nadoknađeno znatno pojačanim uvozom, za 30,8 posto.

Zbog visokih cijena i posustale ekonomije, količina struje dostupne u mreži smanjila se za 6,9 posto.

Otprilike polovina struje proizvedena je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci iz obnovljivih izvora, a daleko najvažniji izvor bio je vjetar, s udjelom od 28,6 posto.

U grupi fosilnih goriva prvo mjesto zauzeo je ugalj, s udjelom u proizvodnji od 27,1 posto, a slijedi plin sa 13,9 posto.

Izvor: Agencije