Inflacija u Hrvatskoj porasla prvi put nakon osam mjeseci pada

Pokazatelji za august nisu iznenadili Hrvatsku narodnu banku, jer su porasle cijene nafte i to smatraju glavnim razlogom zašto je inflacija skočila.

Da nije uveden euro, alternativa bi bila gora od trenutne situacije, tvrdi Vedran Šošić, glavni ekonomist HNB-a (EPA)

Glavni ekonomist Hrvatske narodne banke (HNB), Vedran Šošić potvrdio je da su potrošačke cijene u Hrvatskoj tokom augusta bile 7,8 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što znači da je inflacija na godišnjem nivou u toj državi porasla prvi put nakon osam mjeseci pada.

Na pitanje šta HNB može da uradi u takvoj situaciji, Šošić je za N1 rekao da će „raditi ono što može tamo gdje treba“, dodajući kako bi „alternativa da nije uveden euro bila gora od trenutne [situacije]“.

„Inflacija je na silaznoj putanji, ali još u velikoj mjeri nisu vidljivi učinci monetarne politike. Ona dolazi odgođeno“, rekao je Šošić. Prema njegovim riječima, „inflacija se čisti od visokih cijena“.

Godot recesija

Osvrnuvši se na najave o mogućoj recesiji, Šošić kaže da „monetarna politika polako daje rezultate“.

„Već godinu dana se recesija koja dolazi najavljuje, no gospodarstvo se pokazalo otpornije. Ako dođe recesija, nazvat će se Godot recesija jer je to najiščekivanija recesija“, ukazuje Šošić.

Kaže i da HNB pokazatelji za august nisu iznenadili jer su porasle cijene nafte i to smatra glavnim razlogom zašto je inflacija skočila.

„Ono gdje postoji određeni problem, to su cijene usluga, inflacija usluga – tu ne vidimo pomak. Ovo ostalo će se razriješiti prije ili kasnije, no s uslugama se ne vidi trend dezinflacije“, rekao je Šošić, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije