Belgija prodala građanima 22 milijarde eura državnog duga

Prodaja ‘narodnih obveznica’ pokrenuta je 24. augusta i trebala bi pojačati pritisak na banke, a označava i najveće zaduživanje kod građana u historiji Belgije.

Belgijski trezorski zapis s rokom dospijeća od godinu dana nosi kamatu od 3,3 posto, a banke nude kamatu na štednju od maksimalno 2,5 posto, često i puno nižu (Reuters)

Belgija je prikupila rekordnih 21,9 milijardi eura prodajom obveznice građanima, šaljući signal bankama da bi podizanje kamatnih stopa na kredite trebale proširiti i na depozite.

Prodaja obveznica pokrenuta je 24. augusta i trebala bi pojačati pritisak na banke, a označava i najveće zaduživanje kod građana u historiji Belgije. Prikupljeni iznos ujedno je najveći u Evropi u kategoriji prodaje državnog duga građanima, javlja Reuters.

Iznos odgovara približno pet posto iznosa depozita u belgijskim bankama i osjetno nadmašuje 5,7 milijardi eura prikupljenih od građana na vrhuncu dužničke krize u eurozoni 2011. godine. Nadmašio je i italijanskih 18 milijardi eura, pribavljenih od građana u ovoj godini.

Evropski zajmodavci „sjede“ na novcu i uporno odbijaju podići kamatne stope na štednju. Kamatne stope na kredite naglo su porasle u sklopu nastojanja centralnih banaka da obuzdaju inflaciju. Građani su zato počeli povlačiti novac iz banaka u potrazi za većim prinosima, piše Reuters.

Jasan signal bankama

„Narodne“ obveznice postale su popularna alternativa. Italija i Portugal ove su godine veliki dio duga ponudili upravo građanima.

Razmjeri potražnje za obveznicom „jasan su signal bankama“, rekao je Reutersu belgijski ministar financija Vincent Van Peteghem, dodajući da nije očekivao da će biti tako popularna.

„Štediše šalju signal svojim bankama, poručujući im da očekuju veći povrat na štednju no što one trenutno nude i da traže barem isto poštovanje kakvo banke pokazuju dioničarima“, rekao je belgijski ministar.

Belgijski trezorski zapis s rokom dospijeća od godinu dana nosi kamatu od 3,3 posto, a banke nude kamatu na štednju od maksimalno 2,5 posto, često i puno nižu, prenosi Hina.

Izvor: Agencije