Širi se štrajk u američkoj autoindustriji

Radnici su stupili u štrajk 14. septembra, nakon što su propali dogovori o novim ugovorima o radu sa Fordom, General Motorsom (GM) i Stellantisom.

U početku je rad bio obustavljen u po jednoj tvornici svake kompanije, a onda je proširen na 38 centara za distribuciju dijelova koje vode GM i Stellantis (Reuters)

Američki Sindikat ujedinjenih radnika u autoindustriji u petak će objaviti planove za proširenje štrajka protiv tri proizvođača automobila u Detroitu.

Dodatni prekidi rada planirani su za petak zato što nije postignut napredak u pregovorima o uslovima ugovora o radu, objavio je sindikat.

Radnici su stupili u štrajk 14. septembra, nakon što su propali dogovori o novim ugovorima o radu sa Fordom, General Motorsom (GM) i Stellantisom, prenosi AP.

Nisu precizirali kakve će akcije pokrenuti

U početku je rad obustavljen u po jednoj tvornici svake kompanije, a onda je proširen na 38 centara za distribuciju dijelova koje vode GM i Stellantis. Ford je pošteđen druge eskalacije jer su pregovori sa sindikatom napredovali.

Sindikat nije želio precizirati kakve akcije će pokrenuti, napominjući da su „sve opcije na stolu“. Prema riječima vođa sindikata, pregovori se sporo odvijaju i zato će pojačati pritisak na proizvođače automobila.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada