New York i dalje vodeći financijski centar u svijetu

New York je na vrhu globalne liste od septembra 2018. godine kada je Londonu preoteo vodeću poziciju; treći je Singapur, a četvrti Hong Kong.

Financijski centri u SAD-u postigli su dobre rezultate, s obzirom da se njih pet svrstalo među vodećih 10 u svijetu (Reuters)

New York je zadržao poziciju vodećeg financijskog centra, dok je London na globalnoj listi potvrdio drugo mjesto, nadmašivši za dlaku Singapur i Hong Kong.

New York je na vrhu globalne liste od septembra 2018. godine kada je Londonu preoteo vodeću poziciju, sa 763 osvojena boda, prema istraživanju koje obuhvaća 121 financijski centar i bazira se na 147 faktora, javlja Reuters.

London je ipak malo smanjio zaostatak za New Yorkom, dostigavši ​​744 boda, što će donekle stišati strah od konkurencije nakon izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

Singapur je trenutno samo dva boda iza Londona i tek za jedan bod bolji od Hong Konga, koji je zauzeo četvrto mjesto, signalizirajući sve intenzivniju borbu za drugo mjesto na globalnoj listi, prenosi Hina.

Među 10 vodećih pet iz SAD-a

Londonski institut Z/Yen i China Development Institute sastavljaju indeks globalnih financijskih centara svakih šest mjeseci, na temelju podataka koji objavljuju, između ostalih, Svjetska banka, Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj te Ujedinjeni narodi.

„Financijski centri u SAD-u postigli su dobre rezultate, s obzirom da se njih pet svrstalo među vodećih 10 u svijetu, što odražava snagu američke ekonomije“, zaključuju autori istraživanja.

Dodaju i da je New York zadržao vodeću poziciju i na odvojenim listama financijsko-tehnoloških kompanija, na kojoj je London također drugi, pretekavši San Francisco.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada