McDonald's podiže naknade za nove restorane u SAD-u i Kanadi

Od početka iduće godine McDonald's će podići franšizne naknade za sve nove restorane, sa četiri na pet posto.

McDonald's ima više od 13.000 restorana i lokala širom SAD-a (Reuters)

Američki lanac brze hrane McDonald's planira podići naknade za nove restorane u SAD-u i Kanadi, prvi put u gotovo tri desetljeća, pokazuje interni dokument.

Od početka iduće godine McDonald's će podići franšizne naknade za sve nove restorane, sa četiri na pet posto, stoji u internom pismu u koje je Reuters dobio uvid, prenosi Hina.

Naknade se neće mijenjati ako primatelj franšize nije proširio mrežu lokala odnosno ako je franšiznu lokaciju kupio od drugog operatera. Izuzeti će biti i obnovljeni lokali i restorani čije se vlasništvo prenosi unutar porodice.

Naknada za prihode

“Izmijenjena naknada pomoći će nam da sačuvati konkurentsku prednost kako bismo mogli i dalje nuditi priliku nezavisnim vlasnicima malih poduzeća i njihovim porodicama”, stoji u pismu.

McDonald's ima više od 13.000 restorana i lokala širom SAD-a, a do kraja prošle godine njih 95 posto vodili su primatelji franšize. Njihov udio u ukupnom prihodu kompanije iznosio je lani 30 posto.

U proteklih pet godina njihov novčani tok porastao je u prosjeku više od 35 posto, pokazalo je pismo.

Upravitelji restorana plaćaju McDonald'su naknadu na temelju ostvarenog prihoda.

U julu McDonald's je saopćio da očekuje sporiji rast prihoda u drugoj polovini godine budući da je zbog naznaka popuštanja inflacije snizio cijene na meniju.

Izvor: Agencije