Nafta Brent će se prodavati za 100 dolara po barelu

Rast potražnje za naftom i manja proizvodnja ovog energenta članica Organizacija zemalja izvoznica nafte su faktori koji najviše utječu na očekivani rast cijena.

Rast cijena treću sedmicu zaredom posljedica je odluka Saudijske Arabije i Rusije o smanjenju proizvodnje (Reuters)

Nafta Brent će se za 12 mjeseci prodavati za 100 dolara po barelu, saopćila je međunarodna bankarska grupacija Goldman Sachs.

“Povisili smo našu prognozu za naftu Brent za 12 mjeseci unaprijed, sa 93 na 100 dolara po barelu, zbog toga što smatramo da će svjetske zalihe ovog energenta biti manje”, navodi se u saopćenju, prenosi Tanjug.

Rast potražnje za naftom i manja proizvodnja ovog energenta članica Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC+) su faktori koji najviše utječu na očekivani rast cijena, a veća proizvodnja nafte u Sjedinjenim Američkim Državama to ne može nadoknaditi, navodi se u prognozi.

Njujorška banka smatra da će politika OPEC+ i porast svjetske potražnje za naftom omogućiti ovom kartelu da u 2024. godini drži svjetske cijene nafte Brent između 80 i 105 dolara po barelu.

Na svjetskim tržištima cijene nafte porasle su i prošle sedmice, treće zaredom, pa su dosegle nove najviše iznose ove godine, jer su najveći svjetski proizvođači odlučili zadržati smanjenu proizvodnju “crnog zlata”.

Saudijska Arabija i Rusija smanjili proizvodnje

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice porasla je 3,6 posto – na 93,93 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,7 posto – na 90,77 dolara, što su najviši iznosi od novembra prošle godine, prenosi Hina.

Rast cijena treću sedmicu zaredom posljedica je odluka Saudijske Arabije i Rusije o smanjenju proizvodnje.

Ti vodeći izvoznici smanjivat će isporuke do kraja ove godine za ukupno 1,3 miliona barela dnevno.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte i njeni saveznici već su ranije pomakli rok dogovora o smanjivanju opskrbe do kraja iduće godine.

Smanjenjem proizvodnje te zemlje nastoje zadržati povećane cijene nafte, s obzirom da potražnja slabi zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija.

Nakon rasta tri sedmice zaredom, cijene nafte su u odnosu na početak godine na londonskom tržištu u plusu 9,5 posto, a na američkom 13 posto.

Izvor: Agencije