Rekordno nizak udio ‘optimista’ među američkim kompanijama u Kini

Udio ‘optimista’ najniži je od 1999. godine kada je Američka trgovinska komora počela objavljivati godišnje istraživanje.

Peking kritizira nastojanja Washingtona da kineskim kompanijama blokira pristup novim tehnologijama (Reuters)

Geopolitika i usporavanje ekonomija raspiruju pesimizam među američkim kompanijama u Kini, pokazalo je istraživanje Američke trgovinske komore (AmCham), spustivši udio “optimista” na rekordno nizak nivo.

Uprkos ukidanju pandemijskih ograničenja koja su uveliko utjecala na prihode i raspoloženje u 2022. godini, udio anketiranih američkih kompanija koje su optimistične u prognozama poslovanja u Kini idućih pet godina spustio se na 52 posto.

Udio “optimista” najniži je od 1999. godine kada je AmCham počeo objavljivati godišnje istraživanje, prenosi Hina.

“Iskreno govoreći, ako me išta iznenadilo u ovogodišnjem istraživanju, onda je to upravo ta brojka”, rekao je Sean Stein, predsjednik AmChama Shanghai. “Do ovogodišnje ankete nestale su mnoge iluzije da ćemo vidjeti održivi oporavak ekonomskog rasta [nakon COVID-19]”.

‘Kina postala nemoguća za ulaganje’

Geopolitika je i dalje glavna briga za mnoge kompanije i 60 posto od 325 ispitanih u anketi navodi napetosti između SAD-a i Kine kao glavni izazov za poslovanje. Isti udio smatra glavnim izazovom usporavanje kineske ekonomije.

Pojačana je i zabrinutost za transparentnost kineskog regulatornog okruženja, pa je tako trećina ispitanika izjavila da se regulativa poslovanja stranih kompanija pogoršala u prošloj godini.

Upitani o izvoru pritiska koji traži ekonomsko razdvajanje, mnogi ispitanici ističu politiku Washingtona, a ne Pekinga.

Peking kritizira nastojanja Washingtona da kineskim kompanijama blokira pristup novim tehnologijama, a američke kompanije izražavaju zabrinutost zbog kazni, inspekcija i sličnih mjera koje poslovanje u Kini čini rizičnim.

Prošlog mjeseca je američka ministrica trgovine Gina Raimondo izjavila da su joj se tokom posjete Kini američke kompanije žalile da je Kina postala upravo “nemoguća za ulaganje”.

Počelo preispitivanje pesimističnih ocjena

Geopolitičke napetosti su također u izvještaju AmChama navedene kao značajan rizik budućeg ekonomskog rasta u Kini, a poboljšani američko-kineski odnosi smatraju se najvažnijim faktorom, pa ispitanici navode da bi oni poboljšali izglede za njihovo poslovanje.

Stein naglašava da je anketa provedena prije posjeta američke ministrice trgovine Gine Raimondo Kini, izrazivši uvjerenje da su kompanije u međuvremenu počele preispitivati pesimističnu ocjenu da nije moguće izbjeći konstantno pogoršanje američko-kineskih odnosa.

Veći postotak američkih kompanija, oko 40 posto njih, u odnosu na 34 posto u prošloj godini, trenutno ipak preusmjerava ili planira preusmjeriti ulaganja iz Kine u druge zemlje, uglavnom u jugoistočnoj Aziji.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada