Vlada Srbije će povisiti plate za 5,5 posto u prosvjeti i zdravstvu

Dio zaposlenih povišicu će dobiti već sa platama za august, drugi dio početkom oktobra, kad slijede veća primanja i penzionerima.

Povišice i za zaposlene u prosvjeti i zdravstvu, kao i penzionerima, iznose 5,5 posto (Arhiva)

Vlada Srbije usvojila je izmjene i dopune zaključaka o utvrđivanju osnovica za obračun i isplatu plata, kojima se od plate za septembar uvećavaju za 5,5 posto primanja zaposlenih u više oblasti, sektora i ustanova.

Kako je potvrđeno, povećanje plata odnosi se prije svega na prosvjetu, u kojoj će povišice dobiti zaposleni u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju, učeničkom i studentskom standardu, prenosi Tanjug.

Osim njih, od septembra će uvećane plate dobiti i zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, odnosno medicinske sestre i tehničari u zdravstvenim i drugim ustanovama kao što su  Zavod za sport, ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija, zatim njegovateljice i medicinske sestre u socijalnoj zaštiti.

Prije njih, već sa platama za august, povišice će dobiti medicinski i stomatološki tehničari u zdravstvenim ustanovama Srbije, potvrdio je ministar finansija Siniša Mali.

Slijede i povišice penzija

„Po ustaljenoj dinamici isplata zarada, oni su prva grupa zaposlenih kojima će leći veća primanja, kao što smo najavili i obećali, a potom slede i svi ostali – njih oko 209.000 u prosveti, zdravstvu i socijalnoj zaštiti“, rekao je.

„Time nastavljamo politiku očuvanja standarda građana Srbije u uslovima kada svetska kriza i inflacija utiču na svakodnevni život. Protiv ovih efekata borimo se povećanjem plata iznad nivoa inflacije, pružanjem pomoći našim građanima kojima je ona neophodna i nastavkom ekonomskih reformi koje će održati sve naše dosadašnje ekonomske uspehe“, dodao je Mali.

Najavio je da u oktobru i penzionere očekuje povećanje penzija od 5,5 posto, te da će svima njima, dodatno i ostatku javnog sektora, plate i penzije biti uvećane i u januaru 2024. godine.

Izvor: Agencije