Vodeće ekonomije usporavaju, cijene nafte i dalje rastu

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice porasla je 3,6 posto – na 93,93 dolara, dok je na američkom je tržištu barel poskupio 3,7 posto – na 90,77 dolara, što su najviši iznosi od novembra.

Cijene nafte su u odnosu na početak godine na londonskom tržištu u plusu oko 9,5 posto, a na američkom oko 13 posto (Reuters)

Na svjetskim tržištima cijene nafte porasle su i prošle sedmice, treće zaredom, pa su dosegle nove najviše iznose ove godine jer su najveći svjetski proizvođači odlučili zadržati smanjenu proizvodnju „crnog zlata“.

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice porasla je 3,6 posto – na 93,93 dolara, dok je na američkom je tržištu barel poskupio 3,7 posto – na 90,77 dolara, što su najviši iznosi od novembra prošle godine, javlja Hina.

Rast cijena treću sedmicu zaredom posljedica je odluka Saudijske Arabije i Rusije o smanjenju proizvodnje. Ti vodeći izvoznici smanjivat će isporuke do kraja ove godine za ukupno 1,3 miliona barela dnevno.

Značajan rast cijena od početka godine

Organizacija zemalja-izvoznica nafte i njeni saveznici već su ranije pomakli rok dogovora o smanjivanju opskrbe do kraja iduće godine.

Smanjenjem proizvodnje te zemlje nastoje zadržati povećane cijene nafte, s obzirom da potražnja slabi zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija.

Nakon rasta tri sedmice zaredom, cijene nafte su u odnosu na početak godine na londonskom tržištu u plusu oko 9,5 posto, a na američkom oko 13 posto.

Izvor: Agencije