SAD i Saudijska Arabija žele afričke rude

Saudijska državna kompanija kupit će za 15 milijardi dolara udjele u rudarskim kompanijama u zemljama poput Konga, Gvineje i Namibije, te omogućiti ‘ulazak’ američkim partnerima, saznaju mediji.

Bijela kuća traži financijsku podršku i drugih državnih fondova u regiji, no pregovori sa Saudijskom Arabijom najviše su napredovali (Reuters - Ilustracija)

Sjedinjene Američke Države i Saudijska Arabija pregovaraju o saradnji u nabavi metala u Africi koji su im potrebni za energetsku tranziciju, izvijestio je The Wall Street Journal, pozivajući se na upućene izvore.

Saudijska državna kompanija kupit će za 15 milijardi dolara udjele u rudarskim kompanijama u afričkim zemljama poput Demokratske Republike Kongo, Gvineje i Namibije, i omogućiti „ulazak“ američkim partnerima, prenosi Reuters.

Sličan aranžman dogovorili su prošlog jula Saudi Arabian Mining (Ma'aden) i Saudijski fond za javna ulaganja, kupivši 10 posto udjela u brazilskoj kompaniji za obradu metala i rudarenje Vale, u pratnji američke investicijske kompanije Engine No. 1 koja je postala vlasnik tri posto udjela.

Interes za kobalt, bakar, tantal, litij…

Saudijski fond poslao je prethodno upit DR Kongu o mogućim ulaganjima u kobalt, bakar i tantal kroz kompaniju Mantra Minerals koju je osnovao zajedno s Ma'adenom. Mantra Minerals fokusira se i na željeznu rudu, nikal i litij.

Bijela kuća traži financijsku podršku i drugih državnih fondova u regiji, no pregovori sa Saudijskom Arabijom najviše su napredovali, dodaje ugledni američki list.

Saudijska vlada i Bijela kuća nisu odmah odgovorili na upit Reutersa da komentiraju novinski izvještaj, prenijela je Hina.

Izvor: Agencije