Smanjena prognoza rasta eurozone za ovu i narednu godinu

Ključni izvor slabosti evropske privrede je Njemačka, čija privreda je pogođena višim cijenama energije i usporenom potražnjom u Kini, važnom trgovinskom partneru.

Prema Međunarodnom monetarnom fondu, Njemačka je jedina veća privreda kojoj se predviđa pad (Reuters)

Evropska komisija smanjila je za 0,3 procentna poena svoje prognoze ekonomskog rasta za eurozonu u 2023. i 2024. godini na 0,8 odnosno 1,3 procenata, posebno zbog teškoća u Njemačkoj i njenoj industriji.

Očekuje se da će 20 zemalja koje koriste euro bilježiti rast od 0,8 posto ove godine umjesto 1,1 posto koliko je prognozirano u izvještaju u maju, navela je Evropska komisija, prenosi Beta.

Za iduću godinu očekivanja su smanjena na 1,3 posto sa 1,6 posto.

Inflacija nastavlja da usporava. Brisel sada računa na prosječan rast potrošačkih cijena od 5,6 posto u 2023. godini, što je 0,2 poena manje u odnosu na posljednju prognozu u maju, i rast od 2,9 posto u 2024, odnosno 0,1 procent više nego prognozirano u maju, navodi se u saopštenju.

Veliki pritisak

“Slabost u domaćoj tražnji, posebno potrošnji pokazuje da visoke potrošačke cijene koje i dalje rastu za većinu dobara i usluga vrše veći pritisak od očekivanog”, navodi se u saopštenju Komisije.

Evropski komesar za ekonomiji Paolo Gentiloni rekao je na konferenciji za novinare da se očekuje “dalje slabljenje narednih mjeseci” kada će se privreda suočavati sa više izazova.

Ključni izvor slabosti evropske privrede je Njemačka, čija privreda je pogođena višim cijenama energije i usporenom tražnjom u Kini, važnim trgovinskom partneru.

Komisija predviđa da će njemačka privreda ove godine bilježiti pad od 0,4 posto. Prema Međunarodnom monetarnom fondu ,Njemačka je jedina veća privreda koja će, kako se očekuje, zabilježiti pad ove godine. Predviđa joj se pad od 0,3 posto.

Izvor: Agencije