Ukrajina radi na alternativnim mogućnostima izvoza žitarica

Blokada glavnih morskih luka Ukrajine nakon ruske invazije u februaru 2022. utjecala je na ukrajinsku sposobnost izvoza.

Kao glavni uzgajivač i izvoznik žitarica, Ukrajina u 2023. godini očekuje da proizvodnja žitarica poraste do 55 miliona metričkih tona, u odnosu na 53 miliona u 2022. i rekordnih 86 miliona u 2021. (Reuters)

Ukrajina je počela rad na alternativnim mogućnostima izvoza svojih  žitarica, organiziranjem pretovara u blizini ušća Dunava, objavile su lučke vlasti.

Kao glavni uzgajivač i izvoznik žitarica, Ukrajina u 2023. godini očekuje da proizvodnja žitarica poraste do 55 miliona metričkih tona, u odnosu na 53 miliona u 2022. i rekordnih 86 miliona u 2021, prenosi Fena.

S obzirom da troši samo 17 miliona tona po sezoni, Ukrajina treba da izveze ostatak. Blokada njenih glavnih morskih luka nakon ruske invazije u februaru 2022. utjecala je, međutim, na njenu sposobnost izvoza.

Lučka uprava je na Facebooku objavila da je vlada usvojila rezoluciju o formalnom proširenju granica jedne od ukrajinskih luka na Dunavu.

“Dokument je dopunjen novim geografskim koordinatama za lokaciju sidrišta u blizini ušća Bistre, kako bi se organizirao drumski prekrcaj tereta žitarica iz morskih luka Ust-Dunajsk i Izmail na plovila Panamax”, saopćila je uprava.

Pretovar tereta

Taj potez omogućava pretovar tereta s jednog plovila na drugo kada su plovila usidrena, a ne na lučkom vezu.

U sezoni 2022/23, većina ukrajinskog žita je izvezena preko dubokih crnomorskih luka u skladu s dogovorom postignutim uz posredovanje Ujedinjenih naroda i Turske.

Rusija je, međutim, napustila sporazum 17. jula nakon što je navela da njeni zahtjevi za ublažavanje sankcija na vlastiti izvoz žitarica i đubriva nisu ispunjeni. To je Ukrajini ostavilo ograničene mogućnosti izvoza, uglavnom preko malih riječnih luka na Dunavu i preko njene zapadne kopnene granice s Evropskom unijom.

Gotovo polovina ukrajinskog poljoprivrednog izvoza izlazi preko crnomorskih luka, četvrtina preko njenih dunavskih luka i četvrtina preko njene zapadne granice.

Vlasti nisu saopćile za koliko bi se dunavski pretovar mogao povećati kada nova šema proradi, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije