Kuba ograničava upotrebu gotovine i podstiče elektronsko plaćanje

Jedan od razloga za tu mjeru su visoki troškovi povezani sa izdavanjem, transportom, obradom i skladištenjem gotovog novca, kao i sve veća potražnja za brojem bankomata za podizanje novca.

Kuba će od 1. septembra do 31. oktobra postepeno početi da eliminiše gotovinu kao sredstvo plaćanja na benzinskim pumpama širom zemlje (EPA)

Na Kubi su na snagu stupila nova pravila kojima se ograničava upotreba gotovine i podstiče elektronsko plaćanje, prenosi Tanjug.

Neke od izmjena predviđaju zabranu kompanijama da koriste bankomate i ograničenje na 1.500 kubanskih pezosa (57 eura) gotovinskog plaćanja u ugovornim odnosima, prenosi Ansa.

Kako se navodi, jedan od razloga za tu mjeru su “visoki troškovi povezani sa izdavanjem, transportom, obradom i skladištenjem gotovog novca, kao i sve veća potražnja za brojem bankomata za podizanje novca”, kažu nadležni.

Visoki troškovi

Prije nekoliko dana korporacija Cimek S.A. saopštila je da će od 1. septembra do 31. oktobra postepeno početi da eliminiše gotovinu kao sredstvo plaćanja na benzinskim pumpama širom zemlje.

Cimek je u zvaničnom saopštenju objasnio da su u tu svrhu primijenjena različita sredstva elektronskog plaćanja za kupovinu goriva.

Među tim sredstvima su čip kartice za državni i nedržavni sektor, kartice sa magnetnom trakom (nacionalne i međunarodne), jednokratne prepaid kartice, kartice sa šest apoena, elektronske igle i punjive čip kartice, prenijela je Kubanska novinska agencija.

Izvor: Agencije