Manje električne energije iz fosilnih goriva u EU

Evropska unija proizvela je samo 33 posto električne energije iz fosilnih goriva u prvoj polovici ove godine, najmanje od 1990. godine.

Eelektrane na ugalj u Gelsenkirchenu, Njemačka [Martin Meissner/AP]

Upotreba fosilnih goriva za proizvodnju električne energije u Evropskoj uniji smanjila se za 17 posto u prvoj polovici 2023. u odnosu na isti period prošle godine.

Portugal, Austrija, Bugarska, Estonija i Finska zabilježili su smanjenje veće od 30 posto, prema studiji energetskog think-tanka Ember.

U još 11 članica EU-a proizvodnja električne energije iz fosilnih goriva smanjena je za više od 20 posto.

Evropska unija proizvela je samo 33 posto električne energije iz fosilnih goriva u prvoj polovici ove godine, najmanje od 1990. godine, navodi se u istraživanju, prenosi Hina.

Rast proizvodnje solarne energije

To je uglavnom posljedica visokih cijena uglja i plina, smanjene potražnje te širenja proizvodnje obnovljive energije, navodi think-tank.

Proizvodnja solarne energije porasla je za 13 posto u EU u prvoj polovici 2023. u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je proizvodnja vjetra porasla za 4,8 posto.

Matt Ewen, analitičar kompanije Ember, to ocjenjuje nedovoljnim.

“Trebamo vidjeti čistu energiju koja brže zamjenjuje fosilna goriva. Hitno je potreban ogroman poticaj, posebno u pogledu sunca i vjetra, kako bi se podržala otporna privreda diljem Evrope”, rekao je on.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada