Ukrajina osigurala zalihe plina za narednu sezonu grijanja

Ukrajina koristi malo plina za proizvodnju električne energije, ali se oslanja na to gorivo za potrebe grijanja i industrije, što su ranjivi sektori ako ruski udari oštete infrastrukturu.

Ukrajinska skladišta uglavnom se nalaze u zapadnom dijelu zemlje i mogu uskladištiti oko 30 milijardi kubnih metara plina (Reuters)

Ukrajina je popunila skladišta s najmanje 14 milijardi kubnih metara plina i ne planira uvoziti plin u sezoni grijanja 2023/24, potvrdio je Oleksij Černišov, izvršni direktor ukrajinske državne kompanije Naftogaz.

„Ukrajina će imati najmanje 14,7 milijardi kubnih metara plina na skladištu na početku nove sezone grijanja“, rekao je Černišov. „Ove godine se oslanjamo na vlastitu proizvodnju i to će biti dovoljno da izguramo ovu sezonu grijanja“.

Naftogaz je ranije ove godine pokrenuo 11 plinskih bušotina kako bi pokušao domaćom proizvodnjom pokriti potrebe Ukrajine.

Potrošnja gotovo prepolovljena

Ukrajina koristi malo plina za proizvodnju električne energije, ali se oslanja na to gorivo za potrebe grijanja i industrije, što su ranjivi sektori ako ruski udari oštete infrastrukturu, javlja Reuters.

Ukrajina ne uvozi plin direktno iz Rusije, ali ukrajinski plinovodi još uvijek prenose nešto ruskog plina u Evropu.

Ukrajinska skladišta uglavnom se nalaze u zapadnom dijelu zemlje i mogu uskladištiti oko 30 milijardi kubnih metara plina. Energetski dužnosnici Ukrajine ranije su izjavili da je zbog rata i velike štete nanesene industrijskim postrojenjima potrošnja pala za gotovo 40 posto, prenosi Hina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada