Argentina u borbi protiv inflacije novčano pomaže radnike i penzionere

U naredna tri mjeseca vlada će za gotovo 3,7 miliona penzionera isplatiti po 37.000 pesosa (98 eura po službenom kursu), naveo je ministar ekonomije Sergio Massa.

Inflacija u Argentini iznosi oko 115 posto (Reuters)

Argentinsko ministarstvo ekonomije najavilo je mjere koje bi radnicima i penzionerima trebale ublažiti pritisak inflacije, pojačan devalvacijom pesosa u sklopu pregovora s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o kreditu.

U naredna tri mjeseca vlada će za gotovo 3,7 miliona penzionera isplatiti po 37.000 pesosa (oko 98 eura po službenom kursu), naveo je Sergio Massa, ministar ekonomije, u popisu mjera na Instagramu.

Radnici će dobiti kredite ukupne vrijednosti 400 milijardi pesosa (milijardu eura), a samozaposleni porezne olakšice kroz period od šest mjeseci, napisao je ministar, te dodao i kako će Vlada povećati i subvencije za hranu.

Najavio je i obustavu naplate izvoznih carina za grupu proizvoda, poput vina, riže i duhana, te subvencije za nabavu umjetnih gnojiva poljoprivrednicima čiji je urod stradao u najvećoj suši u historiji Argentine.

Pomoć za siromašne radnike

Vlada će uz podršku bankovnog financiranja osigurati i 712 miliona eura poticaja za izvoz, a kompanijama je naložila da osiguraju doplatak za 5,5 miliona radnika čije plaće ne premašuju 400.000 pesosa (1.164 eura po službenom tečaju), rekao je ministar Massa.

„Cilj je da svaki privredni sektor dobije državnu pomoć“, istakao je.

Prije dvije sedmice argentinska vlada jer devalvirala pesos za gotovo 20 posto, što je dodatno „poguralo“ ionako visoku inflaciju i još više smanjilo kupovnu moć građana. Inflacija u Argentini iznosi oko 115 posto, prenosi Hina.

Devalvacija pesosa rezultat je, po Massi, zahtjeva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji s Argentinom pregovara o 44 milijardi dolara (41 milijardu eura) kredita.

Massa je kandidat vladajuće stranke na predsjedničkim izborima koji će biti održani 22. oktobra. U anketama je trenutno izjednačen s kandidatkinjom opozicije, bivšom ministricom sigurnosti Patriciom Bullrich i ultralibertarijanskim autsajderom Javierom Mileiom.

Predsjednički izbori u Argentini, velikom svjetskom proizvođaču hrane, bit će pod povećalom zbog pregovora s MMF-om, ali i zbog ulaska u grupu BRICS od januara naredne godine.

Izvor: Agencije