Scholz odbacuje pozive za većom potrošnjom za podsticanje rasta

Kancelar je odbacio kritike da su njemački problemi pogoršani nevoljnošću njegove vlade da poveća potrošnju deficita.

Olaf Scholz je odbacio pozive da se subvencionišu cijene električne energije za velika preduzeća (EPA)

Njemački kancelar Olaf Scholz odbacio je pozive na veću potrošnju finansiranu dugom, kako bi se podstakao rast, te rekao da je Njemačka dobro pozicionirana uprkos trenutnom slabijem ekonomskom stanju.

Najveća evropska ekonomija ima „najbolje preduslove da osigura da i dalje tehnološki igra u najvišoj ligi za 10, 20 i za 30 godina“, rekao je Scholz u intervjuu za medijsku grupaciju Bayern, koji je objavljen u subotu, prenio je Tanjug, pozivajući se na Bloomberg.

Njemačko ministarstvo ekonomije nedavno je saopštilo da priprema pomoć u vrijednosti od oko 20 milijardi eura za podršku razvoju lokalne proizvodnje poluprovodnika u narednim godinama novcem iz vanbudžetskog Fonda za klimu i transformaciju.

Scholz je odbacio kritike da su njemački problemi pogoršani nevoljnošću njegove vlade da poveća potrošnju deficita.

‘Dodate stotine milijardi duga’

„Nisam siguran da Unija zapravo misli da treba da se zadužujemo“, rekao je, dodajući da je Njemačka dodala stotine milijardi eura duga posljednjih godina, kako bi prebrodila pandemiju i ublažila posljedice ruske invazije na Ukrajinu što je rezultiralo skokom cijena energije.

Također je odbacio pozive da se subvencionišu cijene električne energije za velika preduzeća, što su tražili neki zastupnii.

„Ne nedostaje nam samo novac da dugoročno subvencionišemo cijenu struje, već i zakonski okvir “, rekao je Scholz.

Njegova izjava uslijedila je dan nakon što su podaci pokazali da je Njemačka u drugom kvartalu zabilježila nultu stopu rasta u odnosu na prethodni kvartal, ne pokazujući znakove oporavka nakon zimske recesije.

Izvor: Agencije