Subvencije za fosilna goriva rekordnih 7.000 milijardi dolara

Zemlje koje najviše subvencionišu, kako navodi MMF, su Kina, SAD, Rusija, Evropska unija i Indija.

Analiza MMF-a je utvrdila i da su benzin i drugi naftni proizvodi činili polovinu eksplicitnih subvencija u 2022 (EPA)

Analiza Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pokazala je da su ukupne subvencije za naftu, plin i ugalj u 2022. bile 7.000 milijardi dolara, što je ekvivalentno 7,1 posto globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Kako je navedeno na sajtu te međunarodne finansijske institucije, eksplicitne subvencije koje smanjuju cijenu goriva za potrošače porasle su, jer su vlade podržale potrošače i preduzeća tokom globalnog skoka cijena energije usljed rata u Ukrajini.

Kako prenosi Tanjug, MMF naglašava da su bogate porodice imale znatno više koristi od ovih subvencija nego siromašne.

Navodi se i da su subvencije za fosilna goriva porasle za 2.000 milijardi dolara u posljednje dvije godine, jer su se eksplicitne subvencije više nego udvostručile na 1.300 milijardi dolara.

‘Reforme uvoditi postepeno’

Analiza MMF-a je utvrdila i da su benzin i drugi naftni proizvodi činili polovinu eksplicitnih subvencija u 2022, fosilni plin 20, dok je ugalj činio 30 posto, pri čemu je 80 posto uglja prodavano po cijeni manjoj od polovine njegove stvarne cijene.

Zemlje koje najviše subvencionišu, kako navodi MMF, su Kina, SAD, Rusija, Evropska unija i Indija.

Dodaje se i da su istraživači naveli da bi se reforme subvencija trebale postepeno uvoditi kako bi se izbjegle političke reakcije i one bile uspješne, osiguravajući pritom finansijsku podršku osobama sa niskim primanjima i produktivno koristeći povećane prihode.

Prema ocjenama MMF-a, ukidanje subvencija trebalo bi biti osnovni dio akcija za borbu protiv klimatskih promjena i time bi se svijet usmjerio ka ograničavanju globalnog zagrijavanja ispod dva stepana Celzijusa kao i sprečavanju 1,6 miliona smrtnih slučajeva usljed zagađenja zraka godišnje, uz istovremeni porast prihoda vlada za hiljade milijardi dolara.

Preporuka MMF-a je i da zemlje veliki emiteri koordiniraju politiku oporezivanja emisije ugljika.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada